KOMPJUTERI ĆE USKORO RAZMIŠLJATI I UČITI KAO LJUDI

Innovation Tech // 18.12.2015.
Ex-Machina-2015-Wallpaper
Foto: Ex Machina

 

Dok je ljudski mozak sposoban da sa jednim viđenim primerom povezuje slične i izvodi zaključke, računarima je potrebno na stotine primera kako bi bili sposobni za prepoznavanje i povezivanje. Ovu ključnu razliku premošćava novi algoritam koji svet predstavlja u kodovima kako bi kompjuteri takođe mogli da uče na osnovu jednog primera.

Naučnici kažu da oni nisu napravili napravili program koji će računarima omogućiti da uče, već da su koncepti o kojima uče takođe programi. Razliku u načinu razumevanja i reprodukovanja naučenog premostio je “Bayesian Program Learning (BPL)”, algoritam koji prevodi koncept u jednostavan računarski program kroz koji računar iz samo jednog primera uči identično kao čovek.

Čak i najjednostavnije pojmove, ljudi vide kroz različite kontekste koji im omogućavaju da povezuju strukture, smisao, oblik, teksture i značenja sa drugim objektima. Istu sposobnost naučnici su želeli da razviju kod računara.

U praksi, računar bi slovo A naučio kao kod koji je sam kreirao, a zatim bi oblikovao mnoštvo varijacija – pa bi proces učenja, primera radi, grčkog slova alfa, bio daleko kraći. Kao rezultat, na testu su računari „pisali“ novonaučena slova uverljivim ljudskim rukopisom.

Osim prvobitne fascinacije rezultatima koji onemogućavaju razlikovanje odgovora koje je dao računar, a koje čovek, u poznatom Tjuringovom testu, uspeh ovih eksperimenata ima širu primenu. Kompjuteri će za daleko kraće vreme bez pomoći korisnika, učiti nove jezike, predlagati softverska, dizajnerska i druga rešenja. Najvažnije, ovo je korak bliže računarima koji će samostalno donositi zaključke.

Ideja o računarskoj inteligenciji može zvučati zastrašujuće, ali ovakav tehnološki skok značio bi ozbiljan proboj robotike. Spašavanje žrtava iz ruševina zemljotresa, vraćanje vizuelnih senzacija slepima i digitalizovanje medicine – samo su neke od mogućnosti koje stoje u bliskoj budućnosti. Ipak, zabrinuti za suštinu promena koje predstoje, londonski naučnici su već osnovali udruženje za etičko korišćenje robotske snage u ljudskim društvima.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone