UZROK SEKSIZMA U TECH INDUSTRIJI

Innovation Tech // 11.12.2015.
hopper-large
Grace Hopper

 

Danas IT industrijom nezasluženo dominiraju muškarci. Dok broj studentkinja informatike ne poraste, kompanije ne napuste konzervativne stavove, a računari prestanu da budu „igračke za dečake“, kompjuterske nauke ostaće unazađene za doprinos sposobnih, ambicioznih i inteligentnih žena.

Tek poslednje tri decenije računari su muško polje interesovanja, mnogi od pionira koji su programirali prve digitalne računare bile su žene. Sve do 1984. godine, broj studentkinja informacionih tehnologija brže je rastao nego broj studenata. Pad broja žena u IT industriji poklopio se sa munjevitim rastom korisnika personalnih kućnih računara koji tada nisu pružali mnogo više od jednostavnih igara koje su dečaci i muškarci koristili da prekrate vreme.

Od te tačke napravljen je skok ka računarima kao igračke ekskluzivno za muški deo sveta. Do početka devedesetih, ideja je uzela maha pa se kao idealni porodični poklon za dečaka kupovao računar. Detinjstvo provedeno uz kompjuter, formiralo je njihova interesovanja i sklonosti što je naročito dolazilo do izražaja na fakultetima. Devojčice koje nisu imale računare bile su u ozbiljnom zaostatku.

Tri decenije kasnije, IT kompanije tvrde da „naprosto nema dovoljno žena koje bi mogli da zaposle“ čime vešto zaobilaze svoju odgovornost prebacujući lopticu u polje žena koje ne žele da se bore. Uticajni direktori idu toliko daleko da odbijaju da pozitivnom diskriminacijom zapošljavaju kandidatkinje na štetu sposobnijih kandidata.

Istorija problema seže u osamdesete godine, ali njegov koren se nalazi u kompanijama koje su tolerantne na atmosferu netrpeljivosti prema ženama u biznisu. Sve je više projekata koji daju šansu devojčicama da rano razviju veštine programiranja i velike tužbe pokreću neprijatna pitanja seksizma u industriji.

Elen Pao, poznata po tužbi za seksizam protiv jednog od najprestižnijih preduzeća iz Silikonske doline, istrajna je u svojoj borbi i savetuje ženama da budu uporne jer nisu same i situacija se menja na bolje.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone