LAURENT KRONENTAL: USPOMENE IZ BUDUĆNOSTI

Art Inspiration // 12.11.2015.
even-though-the-buildings-were-constructed-as-long-as-half-a-century-ago-their-fantastic-architecture-still-has-a-futuristic-feel-and-its-still-considered-progressive-to-this-day

 

Serija fotografija “Uspomene iz budućnosti” dokumentuje život starijih sugrađana koji žive u stambenim kompleksima “Grand Ensambles” u predgrađu Pariza. Sagrađeni između 50ih i 80ih godina prošlog veka kako bi se rešila kriza stambenog pitanja usled urbanih migracija i priliva imigranata, ali sa idejom da se zadovolje savremene potrebe komfora, ovi kompleksi su danas često stigmatizirani od strane medija i marginalizovani od šire javnosti. Fasciniran ambicioznom i modernističkom arhitekturom ovih kompleksa, Laurent Kronental je bio dirnut uslovima u kojima ovi urbani veterani žive – koji su ovde ostarili i koji po njegovom mišljenju predstavljaju živo sećanje ovog mesta.

 

Breakfast - Laurent Kronental (2)

 

Kronental je osetio potrebu da istraži uslove u kojima ovi ljudi žive i baci novo svetlo na donekle zanemarenu generaciju. Predstavljanje ovih podcenjenih delova predgrađa je način da se otkrije poetika ovih okruženja koja polako nestaju, a sa njima i sećanje na modernističku utopiju.

 

Breakfast - Laurent Kronental (9)

 

Fotografije su nijansirane sa pomalo melanholije, ali i razočarenja. Veličanstvena masa futurističkih plovila deluje kao da lebdi u okeanu betona. Ipak, prisustvo starijih ljudi, koje može delovati neočekivano u takvom okruženju, paradoksalno daje naznaku potencijalne nade – kao da stare iluzije i dalje nisu mrtve. Koristeći analogni fotoaparat formata 4×5, umetnik naglašava arhitektonsku geometriju bez izostavljanja detalja.

 

Breakfast - Laurent Kronental (14)

 

„Uspomene iz budućnosti“ su rezultat poseta i razmena koje su trajale četiri godine. U ovoj seriji, Lauren Kronental je želeo da stvori atmosferu paralelnog sveta u kom se mešaju prošlost i budućnost, istovremeno svesno stvarajući utisak napuštenog grada. Ipak, na ovim izboranim licima i ispucalim zidovima, u energiji tela i fasada, može se videti ponos i puls za koji se mislilo da više ne postoji. Mirna lica i otvorenost prostora predstavljaju mešavinu rezignacije i očekivanja, skepticizma i samouverenosti, nezadovoljstva i ispunjenosti – svet pun suprotnosti, dubokih slojeva života, spontanosti. Ovi “spomenici”, kao živa memorija njihovog vremena, imaju fragilnu snagu: snagu mlađe generacije koja još uvek nije ostarila.

 

Breakfast - Laurent Kronental (3)

1

Breakfast - Laurent Kronental (18)

Breakfast - Laurent Kronental (20)

Breakfast - Laurent Kronental (17)

2

Breakfast - Laurent Kronental (5)

Breakfast - Laurent Kronental (19)

Breakfast - Laurent Kronental (13)

Breakfast - Laurent Kronental (6)

Breakfast - Laurent Kronental (16)

Breakfast - Laurent Kronental (11)

Breakfast - Laurent Kronental (1)

Breakfast - Laurent Kronental (12)

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone