MALI RITUALI VELIKIH PISACA

Art // 04.12.2015.
HBalzac
Honoré de Balzac

 

Veliki pisci su imali niz malih rituala, navika ili zavisnosti koje su pratile njihovo stvaralaštvo. Pol Verlen je bio zavisnik od absinta, Lord Bajron od seksa, Ajn Rand od amfetamina, Čarls Dikins od opijuma,  Šarl Bodler od hašiša, Ernest Hemingvej, Skot Ficdžerald, Džek Keruak, Čarls Bukovski i Vilijam Fokner od alkohola, a Dostojevski je u jednom periodu života bio kockar. Ono što spaja Balzaka, Voltera, Imanuela Kanta i Kjerkegora je neobično velika strast prema kafi.

Volter je bio jedan od najvećih zavisnika od kafe u istoriji. Konzumirao je preko 50 šoljica kafe na dan. Iako ga je doktor upozoravao da će ga njegov omiljeni napitak ubiti, Volter je umro u 84. godini života.

Balzak je pisao mahnito u naletima inspiracije koji su trajali satima, a nekada i danima. Voleo je da pojede lagan obrok popodne i da zatim spava do ponoći. Tada bi ustajao i pisao satima neprekidno ispijajući velike količine kafe. Kafu je smatrao inspiracijom i pio je čak 50 šoljica dnevno. Kada je to prestalo da mu bude dovoljno, počeo je da jede pržena zrna kafe, metod koju je opisivao kao „užasno brutalan“ i  „preporučljiv samo za one ljude prepune energije, ljude sa četvrtastim šakama i nogama u obliku čunjeva“. Čini se da je Blazak ipak preterao, pošto je patio od stomačnih tekoba, facijalnih grčeva, glavobolja i visokog krvnog pritiska. Umro je od infarkta u 51. godini života.

Život Imanuela Kanta je bio ispunjen sitnim opsesijama i strogom dnevnom rutinom. Kafu je počeo da pije u poznoj starosti. U biografiji „Poslednji dani Imanuela Kanta“, Thomas de Quincey je opisao važnost kafe u dnevnom ritualu poznatog filozofa. Kant je pio šoljicu kafe odmah nakon večere. On je ovaj ritual počeo toliko da ceni, da je pravio scenu svaki put kada bi osetio da svoj omiljeni napitak neće dobiti istog momenta. Zbog toga su sluge kafu unapred pripremale, jer je svako odlaganje za Kanta bilo neizdrživo.

Seren Kjerkegor nije bio zavisnik od kafe, ali je imao vrlo neobičan ritual njenog ispijanja. „Sa zadovoljstvom bi uzimao kesu sa šećerom i sipao ga u šoljicu do samog vrha. Zatim je sipao izuzetno jaku, crnu kafu koja je polako rastapala belu piramidu“, napisao je njegov biograf Joakim Garff. Kafu bi ispijao u jednom gutljaju. Kjerkegor je imao 50 različitih šoljica za kafu. Uvek bi zamolio svoju sekretaricu da izabere jednu šoljicu, a zatim bi od nje tražio argumentovan razlog za njen izbor.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone