MAPIRANJE TEORIJA SVEGA

Innovation Science // 10.12.2015.
space-09

 

Kako ističe Stiven Hoking u svom bestseleru “Kratka istorija vremena”, od ljudi su od početka civilizacije težili razumevanju uređenosti koja leži u osnovi sveta.

Fizičari su oduvek pokušavali da pronađu korene koji povezuju naizgled disparantne fenomene u potrazi za jedinstvenim, koherentnim fizičkim okvirom koji u potpunosti objašanjava i povezuje sve fizičke aspekte univerzuma – teorijom svega. Isak Njutn je sa univerzalnim zakonom gravitacije povezao gravitaciju sa orbitama planeta, Albert Ajnštajn je u svojoj teoriji relativnosti povezao vreme i prostor u jedinstvo, a danas se sve poznate elementarne čestice uklapaju u matematičku strukturu koja se zove “standardni model”. Ipak, teorije fizike i dalje imaju određene nedoslednosti, i postoje velika pitanja na koja se mora odgovoriti u potrazi za jednom teorijom svega.

 

theory

Quanta Magazine

 

U cilju razumevanja velikih pitanja univerzuma i njihove međupovezanosti, Quanta Magazine je napravio interaktivnu mapu „teorija svega“. Pomoću ove mape možete da istražujete sve od tamne materije, preko prostorno-vremenskog kontinuuma i crnih rupa u kojima prostor i vreme misteriozno nestaju, do Velikog praska i dalje. Ideje su raspoređene u odnosu na njihov značaj za napredak u ovom polju. Na taj način, teorija kvantne gravitacije (koja teži da ujedini opštu teoriju relativnosti i kvantnu mehaniku) ima centralnu poziciju. Za svako pitanje postoji niz predstavljenih rešenja koja formiraju jednu mrežu ideja.

Ova mapa pruža koncizne opise ovih kompleksnih teorija. Možete ploviti kroz mračne vode fundamentalne fizike i saznati više o najvećim misterijama univerzuma istražujući veze između desetina članaka i videa. Ova mapa jeste obimna, ali nikako nije iscrpljujuća, tako da su sve dopune dobrodošle.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone