MEHANIZAM MAPIRANJA USPOMENA

Innovation Science // 09.11.2015.
m3mqkxngzpox7puwrys0

 

Najnovije istraživanje pokazuje da ćelije koje su zadužene za orijentaciju u prostoru imaju i funkciju merenja protoka vremena i povezivanja sećanja sa vremenom i mestom gde smo ih stekli.

Naučnici su u mozgu miševa dok trče na fiksiranoj pokretnoj traci posmatrali ćelije koje su otkrivene tek 2004. godine – grid ćelije (neuro-ćelije rešetkaste strukture). Cilj studije bio je da se nauči više o povezanosti između centara za orijentaciju i memoriju. Očekivalo se da ove ćelije, za koje se verovalo da su zadužene za orijentaciju u prostoru tek ako postoji promena okruženja, ne pokažu aktivnost. Ipak, one su nastavile da se ponašaju neznatno izmenjeno, ali i dalje uobičajeno. Nisu više reagovale na vizuelne informacije ili pređenu udaljenost već su obrađivale proteklo vreme.

Ovi rezultati su od velikog značaja jer je od ranije poznata povezanost delova mozga zaduženih za navigaciju i memoriju kao i da su ove oblasti, hipokampus i entorinalna kora, među prvima pogođene Alchajmerovom bolešću. Oboleli od Alchajmera često imaju problem sa orijentacijom u prostoru. Kada im „GPS sistem“ u mozgu ne funkcioniše, oni ne mogu sebe da zamisle u okruženju u kom se fizički nalaze i zbog toga izgledaju izgubljeno.

Saznanje o tome da grid ćelije locirane u hipokampusu i entorinalnoj kori opažaju protok vremena, a ne samo promene položaja tela i okruženja, predstavlja novu stanicu u istraživanju degenerativnih bolesti mozga. To znači da su ovi centri zaduženi ne samo za našu orijentaciju u prostoru već i za povezivanje prostora, vremena i događaja, što pre ove studije nije bilo poznato.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone