MEME: KA TEORIJI VIRALNIH FENOMENA

Innovation // 28.09.2015.
mozdane-sibice-600

Foto: Nautilus

 

Prema sajtu Know Your Meme koji dokumentuje viralne Internet fenomene, “meme” je “sadržaj ili ideja koja se prenosi od osobe do osobe, menjajući se i evoluirajući usput”. U vreme kada i političari vode kampanje na društvenim mrežama, meme-ovi su važniji nego ikada, koliko god se činili trivijalni. Iako sam koncept meme-a može da pruži važan uvid u zapetljanu mrežu digitalne kulture i kulturne evolucije u širem smislu, ozbiljna teorija ovog fenomena i dalje ne postoji.

Sam termin je preuzet od Richarda Dawkinsa, poznatog evolutivnog biologa koji je prvi put ovaj termin upotrebio u svojoj knjizi “Sebični gen” 1976. godine, opisujući koncept evolutivnih principa širenja ideja i kulturnih fenomena. Dawkins je meme-ove postavio u odnos sa genima. Kako Dawkins objašnjava, geni ne mogu da budu potpuno odgovorni za ljudsko ponašanje, posebno za evoluciju kulture. Tako je identifikovao “jedinicu kulturne transmisije” za koju je verovao da “skače od uma do uma” putem imitacije. Ovu jedinicu je nazvao “meme”, izvedeno od grčke reči mimene (imitirati). Ovi meme-ovi uključuju sve od ideja, preko pesama, do religioznih ideala. Kao i geni, meme-ovi mutiraju i evoluiraju, trudeći se da privuku našu pažnju. Oni su na neki način poput virusa, parazitiraju u nama i pokreću nas. Udaljivši se od teorijskih korena termina, Internet meme je ovu ideju trivijalizovao i izobličio. Za razliku od Dawkinsovog koncepta meme-a prema kom on evoluira slučajno, a zatim se širi putem prirodne selekcije, Internet meme-ovi su projektovani da postanu viralni putem ljudske kreativnosti.

Teško je odrediti trenutak kada se meme prvi put pojavio na Internetu. Ipak, prva upotreba ove reči kao opisa viralnih internet fenomena, pripisuje se Jonah Peretti-u, osnivaču sajtova The Huffington Post i Buzzfeed. Dok je Peretti bio na studijama, tražio je od Nike-a “custom made” patike na kojima piše “sweatshop”, što su oni odbili. Prepisku sa njima je prosledio svojim prijateljima, a ona je ubrzo počela da kruži internetom, i šireći se eksponencijalno stigla je na kraju i do mainstream medija. Peretti je kasnije izjavio da “iako se nije previše trudio, uspeo je da proizvode ono što Dawkins naziva meme-om”. Nakon ovog iskustva, Peretti je pokrenuo BuzzFeed sa eksplicitnim ciljem da stvara viralne Internet meme-ove, služeći se takozvanim Big Seed Marketingom.

Zarazni Internet meme-ovi danas predstavljaju ozbiljan biznis. BuzzFeed ima preko 85 miliona jedinstvenih klikova mesečno, u poređenju sa The New York Times-om koji ima oko 29 miliona. Osoblje BuzzFeed-a je u potrazi za viralnim sadržajima na internetu, a potom ih objavljuje uz različite vesti, humoristične natpise, reklame, ali i sponzorisane postove. Na Buzzfeedu je teško razmrsiti i uočiti sve ove kategorije: ono što se teško uoči je da je kroz subverzivan humor predstavljen veliki broj reklama. Multimilionske kompanije su prepoznale moć viralnih fenomena u cilju reklamiranja svojih proizvoda i usluga koristeći tom prilikom korisnike za širenje ove vrste sadržaja. Poput Dawkinsove ideje, naši mozgovi lako postaju zavedeni meme-ovima, ali u ovom slučaju putem ljudskog faktora i pametnih algoritama kroz beskrajne sadržaje koji nas zasmejavaju. Ideja meme-a čini da prepoznamo da kao ljudi lako možemo biti instrumentalizovani, a da toga nismo svesni. Pojam meme-a može biti suviše širok za ozbiljniju empiričku studiju, ali predstavlja moćnu metaforu za to na koji način upijamo tuđe ideje i na koji način nas one absorbuju.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone