MIJ: KO JE SOKO – TAJ JE JUGOSLOVEN

Art // 02.02.2016.
I Svesokolski slet  u Beogradu 1930, fond MIJ
I Svesokolski slet u Beogradu 1930, fond MIJ

 

Izložba „Ko je soko – taj je Jugosloven„, autorke projekta Veselinke Kastratović Ristić, muzejske savetnice MIJ, biće otvorena u četvrtak 4. februara u 18.00 časova u Muzeju istorije Jugoslavije. Ovim projektom otpočinje period obimnijih istraživanja i proširenja fonda koji svedoči o nasleđu prve Jugoslavije. Osim predmeta iz kolekcije MIJ, biće izloženi predmeti iz 11 muzeja iz Srbije i pet iz privatnih kolekcija.

 

Fotografija sleti+íta u Beogradu 1930, fond MIJ

Fotografija sletišta u Beogradu 1930, fond MIJ

 

Na postavci u objektu Muzej 25. maj biće izloženo više od 150 predmeta (svečane odore, sokolske haljine, kape, značke, dokumenta, razglednice, štampani materijal, program sleta, program svečane akademije, nacrti sokolskih domova) i oko 100 fotografija. Izložba je podeljena u četiri celine: organizacija i članstvo; sletovi; sokolski domovi i delatnost. Koautorke projekta su Jovana Karaulić, doktorantkinja na Fakultetu dramskih umetnosti i Vladana Putnik, saradnica Filozofskog fakulteta.

 

mladi kralj Petar II Karadjordjevic fond M. Jurisic

Mladi kralj Petar II Karadjordjevic fond M. Jurisic

 

Iako je sokolski pokret trajao skoro jedan vek, a s prekidima traje i danas, na izložbi je predstavljen samo period od 1919. do 1941. godine. Postavkom je naglašen dualizam između starog i novog, nepoznatog i poznatog, interpretacije i nagoveštaja, dokumentarnog i intuitivnog. Namera autorki je da kombinujući istorijski i umetnički pristup, podsete na nasleđe sokola i zainteresuju najširu publiku da se upusti u istraživanje sopstvenih i porodičnih sećanja.

 

Sokolska deca, Beograd 1937, fond MIJ

Sokolska deca, Beograd 1937, fond MIJ

 

Ideja za istraživanje proistekla je iz činjenice da neki fenomeni, koji se vezuju za socijalističku Jugoslaviju, imaju koren u ranijim periodima. U periodu Kraljevine Jugoslavije značajnu ulogu u promovisanju integralnog jugoslovenstva upravo je imalo Sokolsko društvo Jugoslavije. Njihova kulturna i prosvetna aktivnost obuhvatila je veliki procenat stanovništva i značajno uticala na edukaciju u ruralnim oblastima zemlje. Sokolske aktivnosti posle Drugog svetskog rata preuzelo je sportsko društvo Partizan i skoro istim akcijama nastavilo rad na širenju jugoslovenstva. Izložba će pokazati različite vrste aktivnosti, kao i kakve su dugoročne sociološke i političke posledice ovog angažovanja.

 

Sokolski dom u Subotici, fond M. Jurisic

Sokolski dom u Subotici, fond M. Jurisic

 

Partneri na ovom projektu su Arhiv Jugoslavije, Gradski muzej Sombor, Istorijski muzej Srbije, Muzej grada Beograda, Muzej grada Novog Sada, Muzej primenjene umetnosti, Narodni muzej Zrenjanin, Narodni muzej Kragujevac, Narodni muzej Kraljevo, Savez Soko Srbije, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu i Fond kraljevski dvor.

Izložba će biti otovrena za posetioce do 29. maja.

 

Sokolski dom u Somboru, fond M. Jurisic

Sokolski dom u Somboru, fond M. Jurisic

 

ucesnice Svesokolskog sleta u Beogradu 1930, fond MIJ

Učesnice Svesokolskog sleta u Beogradu 1930, fond MIJ

 

Razglednica Sokolski glas sa I svesokolskog sleta u Ljubljani 1922, fond Gradski muzejs Somobor

Razglednica Sokolski glas sa I svesokolskog sleta u Ljubljani 1922, fond Gradski muzejs Somobor

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone