MISTERIOZNA ZVEZDA U NAŠOJ GALAKSIJI

Focus Innovation Science // 23.10.2015.
milky-way-923801_1280

 

Astronomi su pre nekoliko dana uočili neobične objekte koji orbitiraju oko udaljene zvezde. Između sazvežđa Labud i Lira koji se nalaze iznad Mlečnog puta, nalazi se neobična zvezda KIC 8462852 nevidljiva golim okom, ali vidljiva Kepler teleskopu.

Kepler je ovu zvezdu posmatrao četiri godine, u sklopu praćenja 100 000 drugih zvezda u potrazi za njihovim planetama. Kepler registruje male promene u snazi svetlosti koje zvezde emituju, a koje nastaju kada ispred nje prođe planeta ili neki drugi orbitirajući objekat, a ovi svetlosni obrasci su uvek ravnomerni u skladu sa konstantnom brzinom orbitiranja. Ipak, nepoznati skup objekata koji orbitira oko ove zvezde u tesnoj formaciji odašilje prilično neravnomerne svetlosne obrasce, a naučnici ističu da nikada nisu videli ništa slično.

Naučnici su uzeli u obzir različite mogućnosti, a jedna od spekulacija je da je u pitanju megastruktura koju je napravila neka napredna civilizacija sa ciljem da crpi energiju ove zvezde. Naučnici sa SETI instituta su odavno sugerisali da bismo mogli da prepoznamo udaljene vanzemaljske civilizacije ukoliko uočimo ogromne tehnološke artefakte koji orbitiraju oko zvezda. Astronom Jason Wright i njegove kolege ističu da bi ovi neobični svetlosni obrasci upravo mogli da budu konzistentni sa velikim skupom tehnološki dzajniranih megastruktura.

Ipak, vrlo je moguće da za ove neobične obrasce postoji i daleko jednostavnije objašnjenje. Jedna od mogućnosti je i skup kometa ili neka planeta koja se raspršila u orbiti ove zvezde. Ipak, Jason Wright i njegove kolege žele dalje da ispitaju ovaj misteriozni fenomen i da usmere radio satelit koji bi mogao da uhvati radio talase koje emituje tehnološki izvor. Ova istraživanja bi mogla da počnu već u januaru.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone