MISTERIOZNI OBJEKAT IDE U SUSRET ZEMLJI

Innovation Science // 29.10.2015.
21912171516_e6813d1b7c_k

 

Astronomi najavljuju da će asteroid „WT1190F“ udariti u Zemlju 13. novembra ove godine.

Ipak, razloga za strah nema jer naučnici poretpostavljaju da se radi o svemirskom otpadu, tj. ostatku satelita sa neke od Apollo misija za koji se očekuje da će u najvećoj meri sagoreti pri ulasku u Zemljinu atmosferu. U pitanju je komad veličine dva metra koji je prvi put uočen daleko iza Meseca, što je krajnje neuobičajena lokacija za svemirski otpad.

Ako je pretpostavka o prirodi asteroida tačna, ovaj deo satelita sa misije koja je bila ključan deo u istoriji ljudskog osvajanja svemira, predstavlja idealnu šansu za naučnike da prouče kako predmeti reaguju i transformišu se tokom prolaska kroz Zemljinu atmosferu. U budućnosti, ove informacije mogu značajno doprineti analizi potencijalnih pretnji sličnih scenariju filma Armagedon (1998) ili Melanholija (2011).

Ako nešto fizički ostane od asteroida„WT1190F“ nakon ulaska u našu atmosferu, očekuje se njegovo sletanje u okean blizu obala Šri Lanke, daleko od naseljenih područja. Trenutno je poznato oko 20 sličnih delova svemirskog otpada koji plutaju svemirom, ali se do danas nijedan nije vratio na Zemlju.

Ono što je za naučnike prilika za istraživanje, za druge je prilika za kovanje teorija zavere i kraja sveta s obzirom da je novembar 13. istovremeno i – petak.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone