MORSKE ORGULJE KOJE PRETVARAJU TALASE U MUZIKU

Inspiration // 13.11.2015.
Sea orchan, waves go into pipes, produce sounds

 

„Morske orgulje“ u Zadru su jedinstvo arhitektonsko ostvarenje koje predstavlja spoj arhitekture i muzike. Ove kamene stepenice koje je dizajnirao hrvatski arhitekta Nikola Bašić, predstavljaju prirodan instrument koji pomoću talasa i 35 cevi orgulja proizvodi muziku.

Kamene stepenice se protežu na sedamdesetak metara obale, a svaki stepenik sadrži 5 povezanih polietilenskih cevi različitih dužina, promera i nagiba koje su ugrađene u beton i koje proizvode potpuno drugačije akorde. Udari talasa o stepenište ubacuju vazduhkroz ove cevi stvarajući jedinstveni zvuk nalik zvižduku koji se razleže iz mističnih otvora stepeništa. Kako nijedan talas nije isti, svaka muzička sekvenca je jedinstvena i neponovljiva.

 

 

Konsultant za hidrauliku mora je bio prof. Vladimir Androšec sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta, cevi je izveo Goran Ježin, umetnički atelje za izradu orgulja „Heferer“ je je za svaku cev izradio 35 labiuma, a akustičar i muzičar dr. Ivica Stamać je složio sedam zvukovnih klastera od 2 durska akorda (G i C6) koji se menjaju stepenasto. Izbor tonova i akorda je napravljen na muzičkoj matrici klapske pesme.

Ovo mesto predstavlja spoj ljudskih ideja i veština sa energijom mora, talasa, oseke i plime i mesto za relaksaciju uz neprekidan koncert mističnih tonova „orkestra prirode“.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone