MOZAK GRADI MIŠIĆ – TRENING JE SAMO IDEJA

Inspiration // 11.11.2015.
public-domain-images-archive-high-quality-resolution-free-download-splitshire-0008-1000x666

 

Trening i vežbe ne grade mišiće – to je u stanju da čini samo mozak. Signal koji nalaže mišićima da se kontrahuju i preduzimaju akciju ne dolazi od opterećenja ili neke posebne vežbe. Mozak stvara signal koji putuje nervnim sistemom i stiže do mišićnih vlakana u skladu sa instrukcijama koje dolaze od uma. Logično i jednostavno, zar ne? Naravno da jeste, ali bile su potrebne godine da potpuno usvojim takav pristup treningu. Kad jednom u celosti prihvatite koncept suštinske povezanosti uma i mišića, sve što radite a vezano je za fizičke aktivnosti – od vežbi do vožnje bicikla pa čak i običnog šetanja – dobiće potpuno novo ozračje.

Povezanost uma i mišića glasi nema nikakve veze sa egzotičnim suplementima, fensi spravama ili zvučnim fitnes dogmama. Sve u pogledu načina na koji se mišić ponaša dolazi iz mozga, a ne iz proizvoda koji možete kupiti u prodavnici.

Što se tiče pojedinačnih vežbi, svaki pokret predstavlja određeni izazov predviđenoj grupi mišića, ali on je samo grubi nacrt koji govori o pravcu u kom treba usmeriti tenziju i ideja (zamisao) o tome koliko snažno će se mišići pritom kontrahovati. Samo od usmerenosti i veštine koncentracije zavisi stalno poboljšanje tenzije i njeno usmeravanje u ciljane mišiće.

Kako razviti i unapređivati povezanost uma i mišića? Postoji mnoštvo tehnika, ali zajedničko za sve njih je nastojanje da se izgradi i kontroliše tenzija u odabranim mišićima kroz fokus i koncentraciju. To je ono što zovem „potop“ metoda (priznajte da zvuči originalno!), a evo kako se primenjuje.

 

Autor: Momir Iseni, XTNsity

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone