MUBI: ONLINE BIOSKOP I KOLEKCIJA SAVREMENOG NEZAVISNOG FILMA

Art Inspiration // 27.10.2015.
Moonrise Kingdom (2012) directed by Wes Anderson

 

Mubi je startup koji pruža usluge online iznajmljivanja filmova nezavisne produkcije iz celog sveta. Iako deli godinu osnivanja sa planetarno popularnim Netflix-om, Mubi je krenuo dijametralno suprotnim smerom razvoja, strpljivo gradeći svoju poziciju brižljivo izabrane kolekcije autorskih filmova.

Vizionar i lice iza ove platforme je turski zaljubljenik u filmove, bankar i inženjer Efe Cakarel koji se nije bojao da kaže veliko ne saradnjama koje bi ugrozile viziju brenda Mubi čak i kada pomažu bankovnom računu. “Ako bi Michael Bay želeo da se njegovi filmovi puštaju na našem servisu, odbio bih ga. Transformersi 4 su loš film, mi to kažemo jasno i glasno” rekao je u intervjuu osnivač servisa kome u opisu stoji da je ultimativna destinacija za gledanje najboljih svetskih filmova.

Opis je, sasvim izvesno, tačan. Ličan, umetnički i beskompromisan pristup izboru filmova jedna je od okosnica brenda. U preko 200 zemalja, servis ima oko 7 miliona korisnika kojima, u zavisnosti od države, neće biti ponuđena identična selekcija.

U ponudi je 30 ostvarenja i svaki dan se jedan film menja novim naslovom. Ovaj originalan biznis pristup snižava troškove za autorska prava, održava kolekciju svežom a korisnicima donosi filmove koje nije izabrao logaritam već poznavalac i ljubitelj kinematografije, kao što su i oni sami.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone