MURAKAMIJEVA INTERESOVANJA KAO JAVNO DOBRO

Art // 04.12.2015.
skjermbilde-2010-11-24-kl-22-34-17

 

Kada su prošle nedelje japanske dnevne novine Kobe Shimbun objavile člansku kartu biblioteke iz školskih dana Harukija Murakamija, javnost je odreagovala munjevito. U vremenu kada se velike bitke vode oko privatnosti na internetu, ko bi pomislio da će otkrivanje članske karte biblioteke, gotovo arheološkog artefakta, bilo koga uznemiriti.

Volonter koji je pronašao člansku kartu među starom hartijom u osnovnoj školi poznatog pisca, kontaktirao je redakciju Kobe Shimbuna. Nakon objave, škola je izrazila žaljenje zbog čitavog slučaja. Prva reakcija javnosti je bila zaštita privatnosti poznatog pisca.

Haruki Murakami se nije oglasio povodom otkrivanja njegovih sklonosti ka francuskoj literaturi u mladosti. Nekoliko romana pisca Žozefa Kesela, među kojima i „Belle de Jour“ koji opisuje paralelni noćni život domaćice, privuklo je pažnju pisca koji živi vrlo miran i običan život.

Japansko udruženje bibliotekara najoštrije je osudilo objavljivanje ovih informacija kao težak slučaj narušavanja privatnosti. Za razliku od interneta, biblioteke su i dalje oaze privatnosti i mira. „Ljudi bi trebalo da mogu da koriste javne biblioteke bez straha i anksioznosti“, stoji u saopštenju Udruženja.

Redakcija Kobe Shimbuna, sa druge strane, u svom saopštenju tvrdi da su ovakve priče o piščevoj prošlosti i detinjstvu informacije od javnog značaja. „On je ključna ličnost japanske književnosti, njegov je život predmet opravdanog interesovanja javnosti, a njegov rad je deo školskih lektira“, rekao je u odbranu lista Hideaki Ono, član uredništva.

Čitaoci i akademska javnost imaju pravo na sve podatke koji bi doprineli tumačenju i analizi književnih dela ali, kako to sa ljudskim pravima uvek biva, njihove težnje ne mogu zadirati u osnovna prava na privatnost i ličnost. Značajan doprinos svetskoj književnoj baštini ne ukida piščevo pravo na život daleko od svetla reflektora.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone