NAJAMBICIOZNIJA POTRAGA ZA POREKLOM ŽIVOTA

Innovation Science // 05.11.2015.
hayabusa2_071

 

Od mitoloških priča do istraživanja Marsa, ljudi su oduvek pokušavali da reše misteriju porekla života. Misija Haybusa2 koju pokrenula Japanska svemirska agencija, predstavlja najambiciozniji poduhvat da se poreklu života uđe u trag.

Satelit Hayabusa2 opremljen eksplozivnim projektilom je lansiran na asteroid 1999 JU3 koji kruži između Zemlje i Marsa u cilju da reši zagonetku porekla života u solarnom sistemu. Asteroidi su ostaci protoplanetarne materije koja se nije pripojila planetama za vreme formiranja sistema. Većina njih orbitira oko matične zvezde vlastitom putanjom ili kao sateliti većih planeta.

Satelitu Hayabusa 2 predstoji put od više od pet milijardi kilometara, a na asteroid 1999 JU3 bi trebalo da sleti tokom 2018. godine i da se zadrži na njemu 18 meseci. Kako je asteroid na prevelikoj razdaljini za komunikaciju i navigaciju sa Zemlje, letelica će samostalno morati da se prizemlji i izvrši sakupljanje uzoraka. Jedan od eksperimenata podrazumeva puštanje malih robotskih vozila na površinu asteroida, kako bi mogli proučiti njegovu strukturu, hemijski sastav, prošlost i poreklo života u našem solarnom sistemu. U površinu asteroida će zatim biti ispaljen izuzetno eksplozivan projektil koji će napraviti krater oko koga će se dići oblak materijala od kog je asteroid sačinjen.   Letelica će prikupljene uzorke vratiti na Zemlju gde će se vršiti dalja ispitivanja.

Cilj misije je da istraži postojanje vode i amino kiselina na ovom asteroidu – gradivnog materijala za proteine i elementarne sastojake života kakav postoji na Zemlji. Kako je ovaj asteroid širok samo jedan kilometar, njegova gravitacija je previše slaba da bi posedovao tečnu vodu. Ipak, obzervacijom sa Zemlje je uočeno prisustvo gline koja sadrži vodu. Ovo ukazuje da je asteroid nekada bio deo većeg objekta koji je posedovao vodu.

Ukoliko ova misija bude uspešna, do 2020. godine bi trebalo da donese na Zemlju uzorke ovog drevnog asteroida. Dalja ispitivanja uzoraka sa ovog asteroida bi trebalo da odgovore na fundamentalna pitanja o svemiru i nastanku života na Zemlji.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone