NAJVEĆA SMOTRA SAVREMENE UMETNOSTI REGIJE AZIJE I PACIFIKA

Art // 30.11.2015.
DUAN Jianyu
Duan Jianyu

 

Od 21. novembra do 10. aprila 2016. godine, u australijskom gradu Brizbejn se održava Osmo trijenale savremene umetnosti regije Azije i Pacifika. Više od 80 umetnika iz 32 zemlje predstaviće grandiozne instalacije, skulpture, performanse i dela kinetičke umetnosti, a deo programa rezervisan je za kinematografiju i dečiju umetnost.

Više od 32.000 posetilaca prisustvovalo je otvaranju Trijenala koje već 22 godine pomera granice predstavljajući umetnička dela regionalnih umetnika. Tokom selekcije umetnika koji će izlagati na Trijenalu, fokus je bio na izboru radova koji predstavljaju najviši domet savremene umetnosti.

Biće prikazani brojni umetnici koji koriste telo i performans kao medijum, jer u kulturama pacifičkog regiona performans zauzima značajno mesto. Pažnju privlači indonežanska umetnica Melati Suryodarmo koja, spajajući neorgansku materiju, telo i scenu u dvanaestočasovni performans, ilustruje prolaznost, cikluse života i smrti koncentrisanim lomljenjem uglja.

 

 

Istraživanju prepletenih i složenih etničkih, nacionalnih i verskih identiteta regiona dodate su dimenzije seksualnog, trans i queer identiteta kao i položaj pojedinca u viru globalnih promena. Sidnejski par umetnika Justin Shoulder i Bhenji Ra pokazaće rezultate istraživanja života filipinsko-australijske dijaspore kroz prizmu queer klubske scene i drugih prostora za nesputan lični izraz.

Zemlje u fokusu smotre su Nepal, Kirgistan, Gruzija i Mongolija. Slikari, koji su uglavnom predstavnici ovih zemalja, koriste tradicionalne likovne tehnike za umetnički pristup društvenim problemima. Slikar tradicionalne mongolske zurag tehnike, Baatarzorig Batjargal, društvenom kritikom ispituje pitanja gubitka mongolskog nasleđa, sovjetskih uticaja i američkog konzumerizma, dok nepalski umetnik Tsherin Sherpa dekonstruiše život tibetanske dijaspore slikanjem fantastičnih likova i duhova na svili thangka tehnikom.

Filmski program u delu nazvanim „Pop Islam“, bavi se elementima islama u popularnoj kulturi regiona, dok će u delu programa „Filipino Indie“ publika gledati filmove nezavisne filipinske kinematografije.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone