NAOČALE I FONTOVI

Inspiration // 08.01.2016.
DSCF1009_Fotor
Foto: Goran Galić

 

Nikad nisam bio obožavatelj „Times New Roman“ fonta. Ne znam sto me je točno mučilo, možda uistinu dizajn, ali možda i činjenica da je dugo vremena bio “default” u wordu. Ja svakako nisam htio biti default, ni u wordu, ni u životu.

Tada, nisam ni znao da u dalekom Japanu netko razmišlja slično, ali na puno proaktivno-kreativniji način.

Početkom 2014. godine Wieden & Kennedy u suradnji sa Oh My Glasses lansiraju svoje prve modele Type naočala inspiriranima fontovima. Kreativni direktor projekta objašnjava koncept na vrlo jednostavan način. “Promatrali smo portrete ljudi koji nose naočale, i primjetili smo da postoji trend između dizajna naočala i profesije. Na primer, veliki broj dizajnera nosi naočale, i shvatili smo da je moguće povezati karakteristike njihovih naočala sa stilom njihovog posla. Dizajner koji kreira delikatni dizajn, u pravilu izabire jednostavne i tanke okvire. To nas je podsjetilo na fontove. Naočale izražavaju nečiju osobnost jednako kao i fontovi poruku. Ako zamislite nečiju osobnost kao poruku, onda različite naočale mjenjaju način na koji se ta poruka komunicira.”

 

pingmag.jp2

Foto: Oh My Glasses

 

Ne mogu se ne složiti da odjevnim predmetima, i dodacima, šaljemo određene poruke. A sada te poruke imamo priliku “napisati” najdražim fontom.

 

type.gs3

Foto: Oh My Glasses

 

Ne očajavajte ako to nije Times New Roman. Možda Futura, Helvetica, Optima? Znam. Bodoni. Osim fonta, možete odabrati i varijaciju, light, regular i bold, ali i boju, crnu, prozirnu i tortoise, i sve to u padajućem izborniku, na www.type.gs , baš kao što biste to učinili i u wordu, pagesu, ili nekom drugom tekst editoru. I da, dostupni su identični modeli sa zatamnjenim staklima za sunce, za sve vas koji želite biti hip i ljeti.

 

 

Ako se pitate na koji način je stil naočala povezan sa tipografijom, dizajneri iz Oh My Glasses poručuju da proces nije bio lagan, te da su u pojedinim slučajevima, npr. kod Helvetica dizajna, morali balansirati između stilski paralelnih linija fonta, i udobnosti nošenja, zadržavajući glavno obilježje Helvetice, jednostavnost. Kod Garamond dizajna nisu imali prepreka i uspjeli su vrlo vjerno prenijeti detalje.

 

 

Dojma sam da će Type biti popularan među hipsterima, mada se nadam da sam u krivu, i da će i oni kreativci koji bježe od “hipster” etikete uživati u odličnom dizajnu, vrlo korektne cijene, sa vrlo cool pričom.

Trenutno je Type dostupan samo u Japanu, ali “šuška” se o širenju na globalno tržište, sa novim modelima. U međuvremenu, slobodno mi se obratite ukoliko ste nestrpljivi. :)

 

Autor: Goran Galić

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone