NEOBJAVLJENI ALBUMI DEJVIDA BOUVIJA

Art // 28.01.2016.
david_bowie_by_craniodsgn-d5ctqis

 

Obožavaoci i poštovaoci Dejvida Bouvija već nedeljama raspravljaju o njegovom poslednjem albumu „Blackstar“ koji je prožet biblijskim motivima, smrtnošću i uskrsnućem, videći to kao jasne znakove da je jedan od najvažnijih muzičkih ikona znao da mu se bliži fizički kraj. Ipak, čini se da je Bouvi imao plan i kako da ostane prisutan i nekoliko godina nakon svoje smrti i svojim obožavaocima ublaži šok i tugu zbog svog odlaska. Kako se navodi u časopisu Newsweek, iza Bouvija je ostalo još nekoliko antologijskih albuma koji će biti objavljeni u narednih pet godina.

Da li će pesme biti dostupne javnosti, da li je Bowie napisao autobiografiju koju je pominjao, koju su izdavačke kuće priželjkivale kao najveći književni događaj decenije i ko će odlučiti o sudbini neobjavljenih radova – pitanja su koja obožavaoci širom sveta postavljaju nakon što je časopis Newsweek objavio da će prve neobjavljene pesme izaći 2017. godine.

„Postoji duga lista muzike koju je Bowie planirao da objavi pre nego što nas je napustio“, potvrdio je za Newsweek neimenovani izvor, „sve kompozicije su podeljene po erama i ne moraju biti objavljene po hronološkom redosledu“. Postojanje barem pet završenih pesama potvrdio je za časopis Rolling Stone Tony Visconti, dugogodišnji producent britanskog muzičara.

Loša vest je što su male šanse da će doći do objavljivanja iščekivane autobiografije, pa čak ni knjige koju je Bowie pristao da napiše za izdavačku kuću Penguin pod naslovom „Bowie: Object“.

Kako to obično biva, sasvim je izvesno da će se uticaj i popularnost Dejvida Bouvija proširiti i na one koji ranije nisu bili dovoljno upoznati sa njegovim radom i delom. Tome će doprineti brojna naknadna i alternativna tumačenja najnovijih, ali i starih Bowijevih radova i posthumno objavljivanje albuma. Bouvijevo ime će izvesno biti na listama umetnika koji nastavljaju da žive kroz svoje radove i zarađuju još dugo godina nakon smrti.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone