NEPOZNAT PORTRET ISPOD MONA LIZE

Art Focus // 11.12.2015.
Gioconda_(copia_del_Museo_del_Prado_restaurada)

 

Naučnici su pronašli prvobitni portret Mona Lize ispod slojeva boje čuvene Da Vinčijeve slike koja neodoljivo privlači lovce na misterije i skrivena značenja.

Koristeći LAM (Layer Amplification Method) tehniku, francuski naučnik Pascal Cotte otkrio je još tajanstveniji portret naslikan ispod Mona Lize. Ovom neagresivnom metodom snažna svetlost se odbija o površinu slike čiji različiti pigmenti odbijaju i privlače svetlost na drugačiji način u zavisnosti od njene talasne dužine. Cotte je analizirao ogromnu količinu materijala kako bi matematičkim formulama rekonstruisao slojeve boje ispod površine Mona Lize.

Deset godina upornog računanja i analize, dovelo je francuskog naučnika do zaključka da je otkrio portret prave Lise del Giocondo.

 

 

Prvi sloj na platnu su tek grube skice portreta na kome su rukavi, stolica i glava drugačiji od slike koju svi znamo dok na drugom sloju Mona Liza ima bogato ukrašenu frizuru. „Ako se dobro zagledate, na današnjoj slici vidljivi su brojni obrisi nekadašnjih ukrasa na glavi“ kaže naučnik koga je treći sloj uverio da je otkrio portret sasvim druge osobe.

„Tu je naslikana žena u odeći tipičnoj za Firencu i 1503. godinu kada je Da Vinčiju trgovac svilom platio da naslika portret njegove žene, Lise Del Giocondo”, tvrdi Cotte koji je prošle godine istom tehnikom dekonstruisao sliku “Dame sa hermelinom”.

Istoričari umetnosti ne skrivaju oduševljenje dometima modernih tehnologija, ali nisu uvereni da je Mona Liza zapravo potpuno druga osoba. Većina ostaje na stanovištu da se radi o različitim fazama portreta iste osobe. Ipak, fascinacija skrivenim slikama ne posustaje i u kratkom periodu koristeći X-zrake i snažne mikroskope, svet je saznao za skrivene delove drugih poznatih umetničkih dela poput Rembrantove slike „Stari čovek u vojnoj uniformi“ i Maljevičevog „Crnog kvadrata“.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone