NOMINACIJE ZA OSKARA I NEDOSTATAK DIVERZITETA

Focus // 18.01.2016.
carol-image-rooney-mara-cate-blanchett
Foto: „Carol“

 

Američka akademija filmskih nauka i umetnosti je objavila konačnu listu nominacija za nagradu Oskar 2016. Dobitnici će biti proglašeni na svečanosti u Los Anđelesu 28. februara, čiji će ovogodišnji domaćin biti poznati američki komičar Kris Rok.

Upadljivo je da je ovo druga godina za redom da su glavne kategorije Najbolji glumac, Najbolja glumica, Najbolja sporedna muška uloga, Najbolja sporedna ženska uloga, Najbolja režija i Najbolji film rezervisane za belce. Ovo reflektuje nedostatak diverziteta i mračnu stranu Holivuda koju su oblikovale kasting odluke, filmski studiji i glasačka tela.

Objava nominacija je ubrzo izazvala pometnju na društvenim mrežama, oživljavajući prošlogodišnji anti-Oskar hashtag #OscarSoWhite. Mnoge holivudske zvezde su izrazile svoje nezadovljstvo ovim izborom, uključujući domaćina predstojeće ceremonije Kris Roka, izvršnog producenta filma “Straight Outta Compton” Vila Pekera i Spajk Lija i Džejdu Pinket-Smit koji su pozvali na bojkot dodele Oskara.

Verovalo se da će filmovi „Creed” i „Straight Outta Compton”, koje su režirali afroamerički režiseri sa Afroamerikancima u glavnim ulogama, doprineti razbijanju belačke hegemonije. Ipak, jedina nominacija za film „Creed“ otišla je Silvesteru Staloneu, a za film „Straight Outta Compton“ nepoznatom belcu dramaturgu. Jedno od većih razočarenja je i da Idris Elba nije nominovan u kategoriji za Najbolju sporednu ulogu za sjajno izvođenje u ostvarenju „Beasts of No Nation“.

Film „Carol“, emotivna priče o lezbejskoj ljubavi i strasti u patrijarhalnom svetu 50ih godina, dobio je nominaciju za svoje dve strejt glumice Kejt Blanšet i Runi Maru. Ipak, Američka akademija filmskih nauka i umetnosti zaobišla je sam film u kategoriji za Najbolji film, kao i njegovog gej režisera Toda Hejnsa u kategoriji Najbolja režija. Štaviše, nominacije za Najbolju režiju su ove godine opet rezervisane samo za muškarce. Od kada je Ketrin Bigalou dobila Oskara 2009. godine, nijedna žena nije nominovana u ovoj kategoriji.

Slično, film „Tangerine”, duhovita komedija sa transrodnim glumcima o pravim LGBT problemima, ostala je bez ijedne nominacije uprkos kampanji Magnolia Pictures. Umesto toga, nominacije su otiše Ediju Redmejnu i Ališi Vikander za film „The Danish Girl”, trans priči ispričanoj iz veoma strejt perspektive.

Nedavna anketa je otkrila da su 93% članova Akademije belci, 76% muškarci, a prosečna starost je 63 godine – što stavlja u perspektivu jednostranu prirodu moći u Holivudu. Oskar predstavlja važnu refleksiju filmske industrije i njene institucionalizovane diskriminacije, gde je manjinama od samog ulaska u nju znatno teže da ostvare napredak i uspeh.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone