NOVA SEZONA METROPOLITEN OPERE NA RADIO BEOGRADU

Art // 11.12.2015.
metnovasezona

 

Šestu godinu zaredom Radio Beograd donosi slušaocima širom Srbije direktne prenose iz Metropoliten opere u Njujorku. Od 12. decembra do 7. maja, na radijskoj operskoj pozornici smenjivaće se subotom 12 predstava u izvođenju najvećih zvezda operske umetnosti danas. Među njima su: Dijana Damrau, Kristina Opolais, Elina Garanča, Sondra Radvanovski, Željko Lučić, Jonas Kaufman, Luka Pizaroni, Pjotr Bečala, Ambrođo Maestri, i mnogi drugi. Sezona počinje u subotu 12. decembra Verdijevim „Rigoletom“ u kojem naslovnu ulogu tumači trenutno najpoznatiji srpski operski pevač bariton Željko Lučić.

Ove godine se obeležava i 25 godina od saradnje između Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Metropoliten opere na projektu radijskih prenosa iz Metropolitena. Saradnja sa EBU-om i njenim članicama je doprinela da radijski prenosi iz Metropolitena postanu globalni medijski fenomen, koji danas doživljava novi pomak zahvaljujući i HD prenosima određenim predstava u biskopima. Direktni radijski prenosi iz Metropoliten opere su najdugovečniji kontinuirani radijski program u svetu i ove godine se obeležava njihova 85. sezona. Ove matine predstave, danas, preuzima preko 300 stanica u SAD i 40 nacionalnih servisa na 5 kontinenata – među kojima je 27 evropskih radijskih kuća.

Direktni radijski prenosi iz Metropoliten opere su najdugovečniji kontinuirani radijski program u svetu i ove godine se obeležava njihova 85. sezona. Ove matine predstave preuzima preko 300 stanica u SAD i 40 nacionalnih servisa na 5 kontinenata – među kojima je 27 evropskih radijskih kuća.

Radio Beograd će i ove godine omogućiti našim slušaocima da čuju Željka Lučića, i to u dve Verdijeve opere na ovogodišnjem repertoaru – pomenutom „Rigoletu“ kao i u novoj produckiji „Otela“, koju je realizovao Bartlet Šer. Ovim delom je otvorena ovogodišnja sezona, a pored Lučića, koji je prema rečima kritike tada sjajno interpretirao lik Jaga, slušaćemo Aleksandrsa Antonjenka kao Otela, Hiblu Gerzmavu kao Dezdemonu i Alekseja Dologova u ulozi Kasija, dok će Horom i orkestrom Met opere dirigovati Adam Fišer.

U sezoni koja je pred nama slušaćemo dela 7 kompozitora – nekih od najvećih majstora ovog žanra od 18. do 20. veka. Najzastupljeniji, sa čak tri ostvarenja biće Gaetano Doniceti, pored čijih opera iz “tjudorske trilogije” – Robert Devero i Marija Stujart, ćemo slušati i vanvremensku komediju o ljudskom trvričluku: remek delo bufo žanra, operu „Don Paskvale“. Interesantno je pomenuti da je Sondra Radvanovski, koju ćemo slušati kao Elizabetu I I Mariju, kraljicu Škotske u druge dve Donicetijeve opere, prva pevačica u istoriji Meta koja je pevala sve tri heroine iz ovih opera inspirisanih istorijom Engleske u 16. veku.

Tokom 2015/2016, celokupna sezona Metovih radijskih prenosa realizuje se u saradnji muzičkih redakcija Drugog i Trećeg programa sa ciljem da slušaocima, putem tekstova, intervjua i različitih informacija, dodatno obogati muzički doživljaj ovih operskih večeri. Realizaciju celokupne sezone direktnih prenosa šestu godinu zaredom podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone