NOVČANICA KAO UMETNIČKO DELO

Art Inspiration // 12.10.2015.
norway-new-banknote-by-snohetta-and-metric-14

 

Nakon što je prošle godine predstavila novi atraktivan dizajn pasoša i lične karte, Norveška je otišla korak dalje u modernom dizajnu novčanica. Norveška je prošle godine raspisala konkurs za redizajn novčanica, a glavni motiv je bio more. U uži krug je ušlo osam dizajnerskih rešenja, a Centralna banka Norveške je predstavila pobednička rešenja arhitektonskog studia Snøhetta koja će biti korišćena za pozadinu novčanice i grafičko rešenje studia The Metric System koje će se naći na prednjoj strani novčanica.

Arhitektonski studio Snøhetta iz Osla je dizajnirao neke od kultnih norveških građevina uključujući i zgradu opere u Oslu koja podseća na glečer koji zaranja u Oslofjord. Njihov dizajn za novčanice od 50, 200, 500 i 1000 kruna predstavlja moderne pikselizovane ilustracije norveške obale koje se menjaju u odnosu na Boforovu skalu jačine vetra. „Kada se kontrasti poklope, kada meko sretne oštro, a digitalno analogno, nastaje dinamika. Naš dizajn pre svega predstavlja piksele, vizuelni jezik našeg vremena“, navodi taj tim.

 

norway-new-banknote-by-snohetta-and-metric-20

Foto: Snøhetta

 

Na zadnjoj strani novčanica će se naći radovi tima The Metric System i Terjea Tenesena koji prikazuje tradicionalne norveške simbole poput vikinškog broda, svetionika ili ribe, a opisan je kao „otvoren, svetao i tipično nordijski“.

 

norway-new-banknote-by-snohetta-and-metric-19

Foto: The Metric System

 

Novčanice će se naći u opticaju 2017. godine, a ovde možete pogledati brošuru koju je izdala Norges banka u kojoj se nalazi svi radovi koji su ušli u uži izbor.

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone