NOVE INFORMACIJE O SMRTI PABLA NERUDE

Art Focus // 11.11.2015.
2995 - FB 1613

 

Vlada Čilea je izdala saopštenje u kom priznaje da postoji mogućnost da je slavni pesnik i Nobelovac Pablo Neruda ubijen od strane Pinočeovog režima nakon vojnog puča 1973. godine. U saopštenju se navodi da Neruda najverovatnije nije umro od raka kako se ranije verovalo, ali da tim eksperta koji istražuju ovaj sporan slučaj još uvek nisu doneli konačne zaključke.

Neruda je bio najpoznatiji po svojoj ljubavnoj poeziji. Sa druge strane, Neruda je bio levičar, diplomata i blizak prijatelj marksističkog predsednika Čilea Salvadora Aljendea. Aljende je izvršio samoubistvo ne želeći da se preda Pinočevim trupama za vreme puča.

Neruda, koji je tada imao 69 godina i rak prostate, bio je istraumiran progonom i smrću svojih prijatelja. Planirao je da ode u egzil gde bi nastavio da bude uticajan glas protiv diktature. Ipak, dan pre njegovog planiranog odlaska, odveden je u bolnicu Santa Maria u Santjagu gde je lečen od raka. Zvanično, preminuo je u bolnici 23. septembra prirodnom smrću. Ipak, sumnja da je Pinočeov režim umešan u njegovu smrt se zadržala još dugo nakon što je u Čileu opet uspostavljena demokratija 1990. godine.

Nerudina smrt je bila toliko kontroverzna da je 2013. godine ekshumirano njegovo telo radi obdukcije. Testovi nisu pokazali znake trovanja, ali je njegova porodica zahtevala dalja ispitivanja.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone