NOVI POGLED NA POREKLO ŽIVOTA

Focus Innovation Science // 05.10.2015.
Processed with VSCOcam with hb1 preset

 

Jeremy England je fizičar na Univerzitetu MIT koga nazivaju novim Čarlsom Darvinom i čiji rad može potpuno promeniti naša saznanja o poreklu života. England tvrdi da poreklo života nije toliko misteriozno, već da na nastanak kompleksnog života utiču jednostavni zakoni fizike.

Absorbovanje i trošenje energije je zajedničko svim oblicima materije. Dok kamen iskorišćava malu količinu energije pre nego što je otpusti nazad, živa bića iskorišćavaju mnogo veću količinu energiju u odnosu na onu koju otpuštaju. To živa bića čini boljim u distribuciji energije, a ovaj proces je fundamentalna karakteristika univerzuma. Englandova osnovna ideja je da će se pod određenim uslovima nasumična grupa atoma spontano samoorganizovati kako bi efikasnije koristili energiju. Na taj način će se tokom vremena ovaj klaster atoma približiti onome što nazivamo život. Kako ističe hemičar Vijay Pande, ljudi su skloni da poreklo života posmatraju kao izuzetno redak proces. Englandova teorija poreklo života čini posledicom zakona fizike, a ne nečim nasumičnim.

Tokom svog istraživanja i rada na studiji koju je objavio prošle godine, England je postavio sebi pitanje „Šta kvalifikuje nešto kao živo?“. England koristi simulaciju operskog pevača koji drži kristalnu čašu i peva na određenoj frekvenciji. England smatra da će se nakon izvesnog vremena atomi čaše reorganizovati kako bi bolje apsorbovali energiju koju pevačev glas emituje i time zaštititi čašu od pucanja. Zbog čega je staklo drugačije od živog organizma koji se reorganizuje i evoluira tokom nekoliko generacija putem prirodne selekcije? Da li to i čašu čini živim organizmom?

Njegova ideja može zvučati neverovatno, ali je privukla pažnju velikog broja naučnika i akademika. Ono što Englanda izdvaja je njegovo insistiranje na istraživanju koraka koji je prethodio svim današnjim pretpostavkama o poreklu života. Studija koju je objavio prošle godine je za njega bila samo početak. England poslednjih godinu dana radi na novoj studiji gde pomoću svojih ranijih otkrića pokušava da objasni teorijski na koji način pod određenim fizičkim uslovima život može da nastane iz „neživota“. Ostaje da vidimo do kog rešenja će England na kraju doći.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone