NOVI UVID U ŽIVOTINJSKI SVET ČERNOBILA

Focus // 11.10.2015.
ColoradoDeer

 

Katastrofa u Černobilu 1986. godine je proizvela 100 puta više radijacije nego atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju. Tada je iz Černobila trajno evakuisano 16 000 ljudi. Ova napuštena oblast poznata kao “Černobil zabranjena zona”, prostire se na 4750 km2 Ukrajine i Belorusije. Nakon 30 godina od nesreće nivoi radijacije su znatno opali, ali u većini delova je nivo radijacije je i dalje visok za povratak čoveka. Međutim, šta se desilo sa životinjama koje su ostale na mestu najveće nuklearne katastrofe u istoriji?

Na osnovu studije koja je nedavno sprovedena i objavljena u međunarodnom naučnom časopisu “Current Biology”, životinje ne samo da su preživele, već ih ima u mnogo većem broju nego pre nesreće. Grupa istraživača na čelu sa profesorom Jim Smithom sa Portsmouth Univerziteta, identifikovala je velika krda losova, srna, jelena i divljih svinja. U ovoj studiji su analizirane dve vrste podataka. Prvi podaci su fotografije napravljene iz helikoptera između 1986. i 1996. koje pokazuju “trend rastuće populacije životinja nakon nesreće”. Drugi podaci predstavljaju analizu tragova životinja u snegu iz 2008. i 2010. godine na 35 različitih ruta u okviru ovog područja. Kako je Smith istakao, ovo otkriće predstavlja “fascinantnu ilustraciju štete koju ljudi nanose prirodnoj sredini svojim naseljima, poljoprivredom, sečom šuma, ribolovom i lovom” i dodaje da ljudska naselja “štete ekosistemu više nego nuklearne katastrofe”.

Nakon nekoliko decenija oprečnih informacija, ova studija je prva ozbiljna studija o dugoročnim promenama populacije životinjskog sveta u kontaminiranoj zoni, a napredak u fotografskim i akustičnim tehnikama snimanja će omogućiti naučnicima dalja istraživanja i praćenja. Rezultati ove važne studije bi mogli da pomognu razumevanje dugoročnog uticaja nesreće u Fukošimi 2011. godine na prirodnu sredinu u Japanu.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone