OMAŽ DŽONU KASAVETISU U KINOTECI

Art // 18.01.2016.
p.php

 

Omaž Džonu Kasavetisu, jednom od pionira američkog nezavisnog filma, na programu je od 18. do 26.januara u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke.

Publika je Kasavetisa zapamtila kao glumca nekoliko puta nominovanog za Oskara, ali svoje najbrilijantnije momente ostvario je iza kamera, u ulozi režisera. Brojne studije posvećene istraživanju radova Džona Kasavetisa saglasne su da je on prvi nezavisni režiser čiji je rad ispitivao i prevazilazio utvrđene oblike i granice filmske forme.  Za razliku od tradicionalne posvećenosti naraciji, Kasavetis je do najsitnijih detalja i emocija razvijao likove težeći da razotkrije suštinu ljudskih stanja i raspoloženja koje je američko društvo gušilo i suzbijalo.

Pionirski poduhvati sa stilovima i vizijama, ali i samostalno finansiranje i distribucija njegovih filmova, oslobodilo ga je stega Holivuda i stvorilo najznačajniju figuru ranih godina nezavisne kinematografije.

U ciklusu filmova naćiće se neki od najboljih Kasavetisovih radova. Prvi je na repertoaru film “Senke” – Kasavetisov rediteljski prvenac, koji kroz veliku dozu improvizacije prati međurasne ljubavne i prijateljske odnose u zlatnom dobu džeza. U istoj godini kada film “Do poslednjeg daha” Žan-Luk Godara slavi jezik filma, “Senke” sa sjajnom filmskom muzikom, predstavljaju delo koje, po mnogim kriterijumima, prevazilazi okvire filma.

Večnim temama preljube u bračnom životu, Kasavatis je u filmu “Lica” pristupio intimno, istražujući prirodu veza na do tada nikada viđen način. Tematski, ali i tehnički, film danas spada u “zlatni standard” kinematografije iako je 1968. bio avangardan. Pitanja bračne sreće i ljubavi ne napušta ni u komediji “Muževi” i romantičnoj drami “Mini i Moskovic”.

Filmovi se prikazuju u terminima od 18 i 20:30, a cena ulaznice je 200 dinara.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone