OMAŽ VELIKANU MODNE FOTOGRAFIJE

Art Inspiration // 28.01.2016.
opa19

 

U galeriji Hamilton u Londonu predstavljen je omaž velikanu modne fotografije Yasuhiro Wakabayashiju poznatijem kao Hiro. Jedinstvena i nadrealna estetika ovog legendarnog fotografa promenila je pejzaž modne fotografije 60ih i 70ih godina, a ova izložba predstavlja prvi osvrt na njegovo nasleđe u poslednjih 20 godina.

 

1

Tilly Tizzani with Acetate Visor, New York, 1966 © Hiro

 

Ovaj američko-japanski fotograf je rođen u Šangaju 1930. godine, ali je posleratne godine proveo u Japanu. Zaljubio se u modnu fotografiju radeći u jednom američkom hotelu u Tokiju i listajući časopise koji su gosti odbacili, a 1954. godine je odlučio da se preseli u SAD kako bi upisao Školu moderne fotografije u Njujorku.

 

slika 1

Tilly Tizzani with Blue Scarf, Antigua, West Indies, 1963 © Hiro

 

 

Ipak, iz ove škole se ispisao nakon samo nekoliko časova odlučivši da postane fotografski pripravnik. Dve godine kasnije, počeo je da asistira u studiju poznatog fotografa Richarda Avedona, što je bio odlučujući trenutak za njegov vrtoglavi uspeh. Avedon, koji je i sam tada dovodio u pitanje utvrđene standarde modne fotografije, ubrzo je uvideo veliki talenat svog pomoćnika i upoznao ga sa legendarnim umetničkim direktorom časopisa Harper’s Bazaar Alexeyem Brodovitchem. Uvidevši ogroman potencijal u Hiroovom radu, Alexey Brodovitch ga je zaposlio kao fotografa u Harper’s Bazaaru – pozicija na kojoj je ostao narednih 10 godina.

 

3

Jerry Hall, Saint Martin, French West Indies, 1975 © Hiro

 

Zahvaljujući upečatljivim i neortodoksnim kompozicijama, sofosticiranim tehnikama i smeloj upotrebi boja, Hiro je za samo nekoliko godina postao veoma priznat modni fotograf. Napravio je izuzetan doprinos radom za Harper’s Bazaar između 1956. i 1975. godine, a 1969. godine je dobio priznanje Fotograf godine od strane Američkog udruženja modnih fotografa. Časopis American Photographer mu je posvetio celo svoje izdanje 1982. godine.

 

Untitled

 

Nadrealne i jedinstvene, Hiroove fotografije su upečatljive zbog svoje elgancije i jasnoće. Ovo je postignuto neobičnom upotrebom osvetljenja, jukstapozicijom neočekivanih elemenata i upotrebom boje koja je postala njeov potpis. Hiro je poznat po svojoj jedinstvenoj estetici, ekstremnoj originalnosti i preciznosti izvođenja svoje vizije.  Njegov rad prevazilazi modu i advertajzing i uključuje i lična istraživanja, portrete i pejzaže.

 

Untitled1

 

Izložba koja je otvorena u Londonu obuhvata dve decenije Hiroovog rada. “Bio je veliki izazov sastaviti reprezentativnu selekciju koja bi mogla da stane u galeriju”, naveo je kustos i vlasnik glaerije Tim Jefferies. Hiro, koji sada ima 86 godina, i dalje radi u svom studiju u Njujorku praveći sofisticirane i neočekivane scene koje lebde negde između komercijalne modne fotografije i nadrealnog.

 

tumblr_n2asu0nNJb1qbg7n9o1_1280

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone