OTKRIĆA U UMETNOSTI U PROTEKLOJ GODINI

Art // 31.12.2015.
Single use only; not to be archived or passed on to third parties.

 

Napredak u tehnologiji je imao značajnu ulogu u umetnosti u toku protekle godine. Napredne istraživačke tehnike su akademicima i restauratorima pružili uvid u misaone procese i tehnike velikih umetnika koji su umrli decenijama ranije, ali i pomogle da se otkriju dugo skrivena blaga. Donosimo vam neke od najzanimljivijih otkrića u umetnosti iz protekle godine.

 

SKRIVENI PORTRET MONA LIZE

Francuski naučnik Pascal Cotte je pomoću LAM (Layer Amplification Method) tehnologije poslednjih nekoliko decenija analizirao najpoznatiju sliku na svetu. Rezultat ove studije je otkriće tajanstvenog portreta Mona Lize koji se nalazi ispod najpoznatije slike na svetu. Ovo otkrića može dati bolji uvid u Da Vinčijev proces rada, kao i identitetu najpoznatije žene na svetu.

 

MEHANIČKI SLON UNUTAR FABERŽEOVOG JAJETA

Ove godine su naučnici otkrili tajni objekat u Faberžeovom jajetu koje se nalazi u kolekciji britanske kraljevske porodice. Dijamantsko jaje koje je naručio car Aleksandar III 1892. godine u sebi krije mehaničkog slona optočenog dijamantima i rubinima. Uprkos svojoj starosti, restauratori su bili srećni što ovaj mehanički slon i dalje radi savršeno.

 

SKRIVENI MOENOV POTPIS

Istraživači na finskom univerzitetu Jyväskylä su pomoću hiperspektralne kamere i XRF uređaja otkrili potpis Kolda Monea ispod sloja boje na slici “Seno na večernjem suncu”. Istraživači su so sada bili skeptični povodom autentičnosti ove slike iz 1891. godine zbog potpisa koji je nedostajao.

 

PRONAĐEN JEDRENJAK IZ 18. VEKA NA DNU MORA

Veliki španski ratni jedrenjak iz 18. veka „San Jose“ i njegovo blago koje je otkriveno na obalama Kartagene u novembru, kako je naglasio kolumbijski predsednik Jean Manuel Santos, predstavlja “najvrednije blago koje je otkriveno u istoriji čovečanstva”. Španija i njena bivša kolonija trenutno osporavaju jedna drugoj pravo na ovo otkriće.

 

MISTERIJA CRNOG KVADRATA

Istraživači moskovske Trecjakov galerije su pomoću rendgenske analize otkrili neobičnu šalu ispod slike „Crni kvadrat“ Kazimira Maljeviča iz 1915. godine. Smatra se da je skriveni tekst odgovor na sliku iz 198.7 godine francuskog pisca i humoriste Alphonse Allais.

 

GLAVE SA USKRŠNJIH OSTRVA IMAJU TELO

Ove godine su naučnici saznali da misteriozne kamene glave na Uskršnjim ostrvima imaju telo. Duboko zatrpani ispod zemlje, fotografski dokazi kamenih torzoa su počeli da se pojavljuju 2012. godine zahvaljujući arheolozima koji su ovo ostrvo istraživali.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone