Otvoren Transeuropa festival

Focus // 30.09.2015.
11541000_1172482749443950_67911993370983232_n

 

Međunarodni festival TRANSEUROPA u organizaciji European Alternative u saradnji sa Ministarstvom prostroa, otvoren je juče u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Festival se održavao u više evropskih gradova tokom septembra, a u Beogradu će se održati od 30. septembra do 5. oktobra. TRANSEUROPA je festival umetnosti, kulture i politike, i transnacionalan je u svom materijalu konceptu i sadržaju. Njegov glavni cilj je stvaranje privremenog prostora u kojem će ljudi iz raznih krajeva Evrope moći da razmenjuju, zajednički kreiraju i pronalaze zajedničke principe za buduće akcije, pozivajući na demokratiju, jednakost i kulturu izvan granica država.

 

U programu festivala učestvuju brojni profesionalci, aktivisti i umetnici širom Evrope poput kubanske umetnice Tanie Bruguere, filozofa Srećka Horvata, finskog IT stručnjaka Petera Sundea, novinara i pisca Bretta Scotta, osnivačice i direktorke „Evropske laboratorije za demokratiju“ Ulrike Guérot, rediteljke i i spisateljice Angele Richter i mnogih drugih. Oni će se sa transnacionalne tačke gledišta baviti gorućim pitanjima sa kojima se kontinent suočava: rat na evropskom kontinentu, uspon nacionalizma i ksenofobije, opasnost od raspada Evropske Unije, problem poraznih ekonomskih politika i masovne nezaposlenosti, korupcija, napadi na ljudska prava, pitanje slobode kretanja za građane Evrope i migrante, itd. Upravo ove tendencije nas udaljavaju od suštinskih principa pravde, jedinstva i solidarnosti. Sa druge strane postoje i pozitivni, iako fragmentirani, znakovi. Rastuća politička svest među mlađim evropskim generacijama; obnavljanje društvenih pokreta i građanskih incijativa, od irskog referenduma do španskih opštinskih izbora; rastuće ogorčenje prema nepravdi, od tretmana izbeglica do masovne prismotre.

 

Programi festivala TRANSEUROPA će se održavati u prostorijama Centra za kulturnu dekontaminaciju, galerije Remont, KC Grada, Magacina i Muzeja afričke umetnosti, a trajaće do 5. oktobra. Celokupan program festivala možete pogledati na sajtu festivala ili FB stranici.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone