PATIKE IZ 3D ŠTAMPAČA

Innovation Inspiration // 08.10.2015.
jump-863058_1280

 

Kupovina patika će u budućnosti možda izgledati potpuno drugačije. Eric Sprunk, izvršni direktor Nike-a, prisustvovao je tech samitu GeekWire na kom je govorio o budućnosti pravljenja patika i inovacijama u Nike Flynit tehnologiji. Na osnovu tehnologije koju Flyknit već razvija, Sprunk je istakao da mogućnost da potrošači sami 3D odštampaju model koji žele nije toliko daleko.

Kupci bi tako na Nike sajtu mogli da izaberu željene specifikacije nekog modela i kupe fajl koji sadrži instrukcije za 3D štampanje. Ukoliko imaju štampač kod kuće, mogli bi sami da ih odštamapju u roku od nekoliko sati. Ukoliko ne poseduju štampač, fajl bi mogli odštampati u najbližoj Nike prodavnici.

Ova ideja je slična procesu koji Nike koristi za svoje Flyknit patike. U pitanju su patike koje se zaista pletu – poput džempera na nozi – ali od strane mašine. Nike inače svojoj fabrici u Aziji šalje pakovanje u kom se nalaze crteži, uzorci tkanine i druge specifikacije, a nekoliko radnika zatim tu patiku sklapaju. Kada su u pitanju Flyknit patike, Nike samo pošalje fajl koji zatim jedna osoba ubacuje u mašinu za pletenje. Jedna osoba može da operiše na više mašina za pletenje.

Ova promena u procesu proizvodnje predstavlja jednu od najvećih napredaka u tehnologiji patika od kada je Nike osnovan. U teoriji, 3D štampanje bi mogao da bude sledeći korak.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone