PIKSELIZIRANI TOKIO, SUPER POTATO

Inspiration // 02.02.2016.
DSCF1471
Foto: Goran Galić

 

Retro. Ali ne “retro”, nego retro retro. Mjesto koje trguje originalnim igraćim konzolama i memorabilijom iz prošlog stoljeća, a izgledom budi uspomene. Ako malo razmislim, odrastanje kroz 80-te i 90-te je bilo totalno uber cool. Nisam ni bio svjestan koliko. BMX! Arkade! Penjanje po drveću! Kazete! Albume smo znali na pamet i nismo preskakali pjesme. A walkmani? Nedavno sam vidio jedan i osjećao sam se kao Proustov junak u Combrayu. Uvijek mi se činilo da bi baterije oslabile baš na najdražoj pjesmi. Tada nisam znao tko je Murphy, ali svakako sam se osjećao da njegov zakon mora biti imenovan po meni. Tada su i igrice bile zabavne, u smislu da smo imali vrlo aktivan život i van kuće, a pred ekrane smo sjedali ponekad, i u društvu prijatelja. Stvarnih, koji su sjedili do nas i tukli se za joystick.

 

Foto: Goran Galić

Foto: Goran Galić

 

Ono što svakako veseli je da je Super Potato svoj retro imidž ostvario ostankom, a ne postankom. Naime, originalno trgovina generalnom robom, krajem 80-ih počinje sa prodajom tada popularnih Nintendo Famicom i Super Famicom-a. Izlaskom novih konzola i igara, vlasnici su se odlučili na nesvakidašnji potez, zadržati i stare produkte na policama. Zauvijek.

 

DSCF1426

Foto: Goran Galić

 

Uistinu je ugodno šetati uskim prolazima trgovine i biti iznenađen svako nekoliko metara. Vlasnici su stvorili kreativni nered, koji na prvi dojam djeluje samo kao nered. Međutim, nakon nekoliko minuta shvatite da sve ima svoje mjesto, iako logika nije nužno u skladu sa onom današnjih dućana. Tako ćete na prvom katu (3F) naći sve vezano za prve serije Nintenda, Sege, ali i rijetke igrice za Pioneer Laser Active, vrlo rane konzole za multimediju, kao i dio sa dijelovima za Sony MSX, PC iz 80-ih. Naravno, gdje god pogledate, Super Mario, The Hedgehog i ostali će vam se smješkati sa vintage postera, ili svojih plišanih reinkarnacija koje “sjede” na policama ili vise sa plafona.

 

DSCF1411

Foto: Goran Galić

 

Drugi (4F) kat je sličnog koncepta, ali posvećen svemu što je došlo polovinom 90-ih. Dominira Play Station. Od jedinice pa sve do četvorke. Jako je zanimljiv dio sa soundtrack CD-ima.

Treći (5F) kat me je prikovao za stolicu. Doslovno. Za pola eura možete igrati svoju najdražu arkadnu igricu. Donkey Kong, Pac Man, Super Mario, Defender, Mortal Combat i druge. Igrao sam do zatvaranja. Nisam ušao ni na jednu high score listu.

 

Untitled

Foto: Goran Galić

 

U gradu koji na sve načine pokazuje da je u 2016. godini, lijepo je imati opciju povratka u prošlo stoljeće, na vrlo vrlo zabavan način. Svakako posjetite ako ste u prilici.

 

 

Autor: Goran Galić

Foto: Goran Galić

 

 

 

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone