PIRATERIJA U SLUŽBI ŠIRENJA ZNANJA

Innovation Inspiration Science // 17.02.2016.
tkLOe7nnQ7mnMsiuijBy_hm

 

Aleksandra Elbakijan, neuronaučnica iz Rusije, pokrenula je piratski sajt na kom je do sada podelila preko 48 miliona akademskih radova. Sajt Sci-Hub, koji na neki predstavlja Pirate Bay sveta nauke, predstavlja riznicu naučnog znanja i radi u službi njegovog daljeg širenja.

Elbakijan je pokrenula Sci-Hub revoltirana visokim cenama naučnih publikacija koje objavljuju važne naučne radove koji su joj neopodni za istraživanje. „Cena od $32 je suluda kada treba da pročitate desetine ili stotine radova za istraživanje“, navela je Elbakijan u razgovoru za Torrent Freak. „Svi bi trebalo da imaju pristup znanju, bez obzira na materijalni i socijalni status. I to je u potpunosti legalno.“

Sajt je vrlo brzo posao viralan, a danas se sa njega preuzima hiljade i hiljade radova dnevno. Ipak, sud u Njujorku je krajem prošle godine naredio njegovo gašenje, a velika izdavačka kuća Elsevier je pokrenula milionsku tužbu protiv Elbakijan. Ona je odlučila da se protiv ovoga bori pokrećući važnu debatu o tome kome nauka pripada.

Pretraga i preuzimanje na Sci-Hubu se odvija u dve faze. Kada tražite neki rad, sajt prvo pokuša da ga preuzme iz piratske baze sajta LibGen. Ukoliko ovo ne uspe, Sci-Hub uspešno zaobilazi sisteme plaćanja naučnih časopisa i platformi poput JSTOR, Springer, Sage ili Elsever koristeći različite pristupne kodova koje su donirali anonimni akademici. Sci-Hub nakon toga automatski šalje kopiju preuzetog rada na LibeGen doprinoseći daljem širenju znanja.

„Smatram da je biznis model Elseviera nelegalan“, ističe ona referišući na član 27 UN deklaracije o ljudskim pravima u kojoj se navodi da „svako ima pravo da slobodno učestvuje u kulturnom životu zajednice, da uživa u umetnosti i deli naučna dostignuća i njegove beneficije“. Poredeći akademsko izdavaštvo sa muzičkom i filmskom industrijom, objasnila je da izdavačke kuće uzimaju sav profit, dok istraživači koji pišu radove ne dobijaju nikakvu nadoknadu od prodaje.

Elbakijan se nada da će ova tužba postati presedan i da će time jasno staviti do znanja naučnoj zajednici da informacije i znanje pripadaju svima i da komercijalni izdavači rade nešto suštinski pogrešno. Ovaj hrabar potez može svakako imati vrlo značajne posledice, a sajt Sci-Hub do tada nastavlja sa radom punom parom.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone