NOVA IZLOŽBENA SEZONA U GALERIJI PODROOM

Art // 11.01.2016.
DATES, Radenko Milak & Roman Uranjek 2015, (June 28, 1989, Milosevic speech on Gazimestan, Kosovo) 50x72 cm small

 

Izložbena sezona 2016. u galeriji Podroom otvara se 13. januara samostalnom izložbom Radenka Milaka i Romana Uranjeka  „Dates 3“. U okviru „Dates 3“ biće prikazani novi radovi pomenuta dva umetnika, koji su nastali u umetničkom dijalogu u poslednjih par meseci, nedelja i dana.

Prepoznavši jedan kod drugog sličnu ideju koju su obojca nezavisno započela u svojim ateljeima, a to je jedna vrsta disciplinovanog umetničkog angažmana tokom kojeg svakodnevno ostavljaju komentar u vidu crteža, akvarela ili kolaža, umetnici počinju da stvaraju nove radove u kojima spajaju svoje umetničke praske.

„Milak i Uranjek od 2013. objavljuju svoje umjetničke uratke na društvenoj mreži Facebook, što im je omogućilo međusobno upoznavanje. Milak je tada započeo objavljivati dnevnički ciklus crno-bijelih akvarela „365 Image of Time“ iz razdoblja od 1. siječnja do 31. prosinca 2013, a Uranjek svoje kolaže iz serije „Barem jedan križ dnevno“ koju započinje 1. siječnja 2002. Obojica su kao svoju strategiju odabrali dnevnički princip subjektivnog i opsesivnog bilježenja vremena iz dana u dan: Milak u godinu dana, a Uranjek već 13 godina. Međusobno zanimanje za rad onog drugog, odnosno uzajamno prepoznavanje umjetničke bliskosti po pitanju razumijevanja objektivnog vremena i povijesnog vremena, a potom i razlikovanja fenomena društvene i kulturne prošlosti (povijesti) od osobnog/opsesivnog dokumentiranja i procesa pamćenja vrlo je brzo prerastao u konkretnu suradnju, kreiranje i izlaganje zajedničkih kompozitnih radova.“ – izvod iz teksta Tihomira Milovca.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone