POČINJE 21. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

Art // 23.11.2015.
FAF_1200x1000

 

Festival autorskog filma, jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija, ove godine se održava 21. put od 27. novembra do 5. decembra. Ovogodišnji program donosi rekordna 84 filma, koji su podeljeni u osam programskih celina. Glavni, takmičarski program donosi 22 ostvarenja od čega 12 u konkurenciji za Grand pri festivala Aleksandar Saša Petrović.

Dvadeset i prvo izdanje kultnog Festivala autorskog filma predstaviće publici raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljive filmove koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. Kao i svake godine, Festival autorskog filma podržaće zanimljive domaće autore i njihova ostvarenja. Prema navodima umetničkog direktora Srđana Vučinića, 21. FAF donosi filmske priče o XXI veku koje su nepredvidive i slojevite, sveobuhvatne i kritički intonirane.

Pored glavnog programa, biće prikazane i selekcije “Bande à part”, koja predstavlja kartografiju dominacija i pobuna, “Hrabri Balkan”, koja prepoznaje nove autorske glasove i tokove u regionu, kao i retrospektive Krste Škanate, Bore Draškovića i Jana Cvitkoviča, omaž debitantskim filmovima velikih reditelja. Programima “Bande à part” i “Hrabri Balkan”, FAF posebnu pažnju posvećuje autorima koji istražuju, eksperimentišu formom u potrazi za istinom o svetu koji nas okružuje. Retrospektivama živih legendi jugoslovenskog filma Krste Škanate i Bore Draškovića, FAF ističe moralni imperativ autora, buntovništvo i nepristajanje kao oblik življenja i stvaranja.

Među 12 filmova koji su u konkurenciji za Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” najavljeni su “Šaulov sin” Lasla Nemeša, “Četvrti pravac” Gurvindera Singa, “Blago” Kornelia Porumboiua, “Zemlja i senka” Cesara Augustoa Acevedoa, “Mahnitost” Emina Alpera, “Džejms Vajt” Džoša Monda, “Pod električnim oblacima” Alekseja Germana, “Projekat stoleća” Karlosa Kvintela, “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović, “Chevalier” Atine Cangari, “Porodica” Saše Radojevića i “Fatima” Filipa Fukona.

 

ablukanin-ynetmeni-emin-alper-dusman-bu-kez-tepenin-ardinda-degil-sehrin-iinde-00738106509183154500

„Mahnitost“, Emin Alper

 

Među filmovima u Glavnom programu je i “Frankofonija” Aleksandra Sokurova, pobednika Venecijanskog festivala – priča o Drugom svetskom ratu i ulasku fašista u Pariz, “Iz daljine” Lorenca Vigasa, kojim će 21. FAF biti otvoren, te “Planine mogu da odu” Đia Žangkea.

 

21416-Francofonia_6_-_Johanna_Korthals_Altes__Vincent_Nemeth

“Frankofonija”, Aleksandar Sokurov

 

U okviru selekcije “Bande à part” biće prikazani filmovi “Zanj Revolution” Tarik Tegija, “Un chant d’hiver” Otar Ioseliania, “Une jeunesse allemande” Žana Gabrijela Perioa, “The Others Side” italijanskog reditelja Roberta Minervinija, “Cemetry Of Splendour” Tajlanđanina Apitcatponga Verasathakula i “Balkan Inventory” Jervant Gianikiana i Anđele Riči Luki. Krećući se između prošlosti i sadašnjosti, od starog „imperijalizma kao najvišeg stadijuma kapitalizma“ do novog „neo-kolonijalizma kao poslednjeg stadijuma imperijalizma“, “Bande à part” daje na uvid istorijski kontinuitet opresije, ali i ponovno buđenje otpora.

 

chant-d-hiver

“Un chant d’hiver”, Otar Ioseliani

 

U okviru selekcije “Hrabri Balkan” istražuju se i otkrivaju drugačiji, posebni, originalni, radikalni, hrabri, beskompromisni, angažovani, intimni i autentični autorski svetovi. U svom konceptu će objedinjavati i sadržati sve forme, od dugometražnog igranog i dugometražnog dokumentarnog filma, do kratkog igranog i dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma.

Plakat ovogodišnjeg festivala je dizajnirala Vesna Pešić, a inspirisan je stogodišnjicom rođenja Orsona Velsa, jednog od najznačajnih filmskih autora i tvoraca savremenog filmskog jezika.

 

FAF-Plakat_VertikalniFinal_novi

 

Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod i Art bioskopu.

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone