POČINJE 31. BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL

Art // 28.10.2015.
header-new1

 

Večeras počinje 31. izdanje Beogradskog Jazz Festivala koje će trajati do 1. novembra. U organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda i pod sloganom “Budućnost džeza”, nastupiće muzičari iz celog sveta, a na njemu će biti predstavljeni i novi mladi autori. Programski menadžer Dragan Ambrozić rekao je da program festivala „geografski i stilski“ oslikava šta je džez u 21. veku.

Ove godine će festival trajati jedan dan duže zahvaljujući posebnoj koncertnoj večeri 28. oktobra, na kojoj će nastupiti beogradski sastav Hašima, sastav Naked, kao i Vladimir Kostadinović sa sastavom “Mindedness”. Na svečanom otvaranju 29. oktobra u Domu omladine publika će imati priliku da vidi Jelenu Jovović Jazz Junction, specijalan internacionalan projekat naše pevačice, kao i novi projekat najuglednijeg svetskog saskofoniste Džejmsa Brendona Luisa “Days of Freeman”.

Najveća zvezda festivala je japanska pijanistkinja Hiromi, učenica legendarnih Ahmada Džamala i Čika Korije. Festival će ugostiti i saksofonistu Rudreša Mahantapa, dobitnika nagrade za jazz album godine; zatim saksofonistu Migel Zenona, predstavnika latin-džeza i jednog od najangažovanijih džez umetnika srednje generacije; zatim saksofonista Frančesko Kafizo, predvodnik najmlađe generacije italijanskih džez muzičara; kao i Tonija Malabija, istaknuto ime avangardne njujorške scene. Malabijev projekat TubaCello okuplja još par velikana kreativne improvizacije, kao što su Džon Holenbek, Bob Stjuart i Kristofer Hofman – ispitujući godinama nove granice, Malabi je izgradio jednu od najbesprekornijih karijera bendlidera i saradnika u najsmelijim muzičkim projektima današnjice.

Tokom trajanja 31. Beogradskog džez festivala publiku očekuje jedan od najraznovrsnijih programa ikada, sa ukupno 18 koncerata i preko 80 najaktuelnijih džez umetnika, pre svega iz SAD, a potom iz Austrije, Danske, Italije, Nemačke, Norveške, Portugalije, Španije, Švedske, Turske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji će nastupiti u Domu omladine Beograda.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone