POČINJE 44. FEST!

Art // 23.02.2016.
327a64e9066aa70e6d3efcd08fe6e836

 

Beogradski međunarodni filmski festival – FEST 2016, održaće se u Beogradu po 44. put od 26. februara do 6. marta. Kako se tokom razvijanja koncepcije festivala nametnula jedna tema – migracije, FEST će se ove godine održati pod sloganom „Briše granice“. Festival će otvoriti film Vlažnost, beogradskog reditelja Nikole Ljuce.

 

 

Ove godine biće premijerno prikazano 110 filmova u 12 programskih celina. U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu pozadinca, epizodiste, statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života. Kao i do sada, imaćemo priliku da vidimo neke od najatraktivnjih svetskih naslova kao što su Kerol Toda Hejnsa, Mladost Paola Sorentina, Dankinja Toma Hopera, Ave Cezare braće Koen, Kraljica pustinje Vernera Hercoga, Komuna Tomasa Vinterberga, Priča nad pričama Matea Garonea i Jastog Jorgosa Lantimosa.

 

 

U Glavnom takmičarskom programu takmiči se 15 filmova iz celog sveta – 99 domova, Anarhisti, Dete srede, Dnevnik jedne tinejdžerke, Dva druga, Mandarina, Mediteran, Nahid, Odabrane, Protiv prirode, Svetla noć, Veliki otac, mali otac i druge priče, Vulkan, Zašto si me ostavio, Žeđ i Zvizdan.

 

 

U nacionalnoj selekciji 44. FEST-a, u okviru koje postoji i pod-selekcija niskobudžetskih filmova Microwave, biće prikazano 19 filmova, od kojih premijerno –  Vlažnost, Dobra žena, OtadžbinaProcep, Apofenija, Otvorena i Paluba ispod Terazija. Od ove godine u nacionalnoj selekciji nalaze se i filmovi čiji je manjinski koproducent  Srbija od kojih ćemo premijerno gledati S one strane, Život je truba, Narodni heroj Ljiljan Vidić, Brat Dejan, Ti mene nosiš i Zvizdan.

 

 

Pored Glavnog takmičarskog programa i selekcije Srpski film, na FEST-u će se naći i treća takmičarska selekcija- program Granice. Ova selekcija uvedena je prošle godine i posvećena je sličnom program koji je početkom sedamdesetih kreirao Dušan Makavejev. U programu se nalazi 11 ostvarenja – Mrvice, Demon, Bunker, Noćna mora, Evolucija, H, III, Ludo, Svinjari, Tag, Tužni čas i radi se o kontroverznim, subverzivnim filmovima koji ispituju i pomeraju granice. Kako je istakao selektor Mladen Đorđević, „ideja koja povezuje filmove ovogodišnjeg programa Granice je sukob, sa jedne strane potisnutog iskonskog, a sa druge savremenog poretka koji se pokazuje kao oboleo.“

 

 

U okviru programa Thrills and Kills će biti prikazano 11 filmova – Apokalipsa jakuza, Baskin, Idila, Ljubav i mir, Nemački bes, Osvetnica, Otrovna bobica u mojim mislima, Poziv, Samo keš, Učionica za ubistva i Veteran. Po rečima Mladena Đorđevića, u pitanju su više bioskopski filmovi „koji su tvrđi u žanrovskom smislu, kanonski postavljeni, ali na taj način da ispod takve (zadate) površine postoji jedan čitav sloj značenja, tako da i ti filmovi mogu da se posmatraju kao sociopolitički angažovani.“

I ove godine će biti organizovane specijalne ponoćne projekcije u Sava centru na kojima će biti prikazani filmovi Apokalipsa jakuza, Poziv i Moja velika noć.

 

 

FEST je ove godine dobio eksluzivno na prikazivanje filmova Sony Pictures Entertainmenta. Veliki holivudski filmovi Filmovi Dama iz dvorišta, Rok kraljica, Put pobednika, Dnevnik jedne tinejdžerke i Jastog neće se naći na redovnom repertoaru bioskopa po zatvaranju ovogodišnjeg festivala. Na taj način, FEST je jedinstvena prilika da se ova višestruko nagrađivana ostvarenja na međunarodnim festivalima pogledaju na velikom platnu.

Ovogodišnji FEST posetiće članovi ekipa više od 20 filmova koji će nakon projekcija sa publikom razgovarati posle projekcija i koji će se predstaviti medijima na press konferencijama. Specijalni gosti biće Viktorija Abril i Džon MekTirnan, kojima će, kao i našem legendarnom glumcu Bati Živojinoviću, biti uručen Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone