POČINJE 60. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA

Art // 24.10.2015.
DAF-Martek-2

 

Međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se od 25. oktobra do 1. novembra pod sloganom „Šta bi bilo da nije bilo“, a biće predstavljeno oko 500 izlagača, od kojih je oko 70 stranih. Pored Rusije, koja je počasni gost festivala, predstaviće se i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Velike Britanije, Indije, Irana, Italije, Japana, Kine, Nemačke, rumunije, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Holandije, Španije, Crne Gore…

U okviru pratećih programa 60. Sajma knjiga najavljene su tribine povodom stogodišnjice rođenja Branka Ćopića, kao i o junaku njegove omiljene knjige Don Kihot, zatim tribine posvećene 80. godišnjici rođenja Danila Kiša, 120. godišnjici Milana Kašanina, 140. godišnjici Branislava Petronijevića, tribina posvećena Čarliju Čaplinu njegovom odjeku u srpskoj avangardi i mnoge druge.

Na Sajmu će biti predstavljen i niz nezavisnih izdavača poput Kontrast izdavaštva ili DAF izdanja iz Hrvatske koji će nastupiti u okviru hrvatskog paviljona u Hali 2. Booka ove godine neće učestvovati na sajmu knjiga, ali će narednih 10 dana nuditi čitaocima 30% na sva izdanja pod sloganom „Sajam sa prijateljima“. DAF će predstaviti dela Juliana Becka, Nestora Makhnoa, Jacquesa Ellula, de Sada, itd. Biće predstavljena i tri noviteta, važna za proučavanje jugoslovenske i svetske moderne:

– Vlado Kristl, Sekundni filmovi; Vlado Kristl je legenda naše i evropske animacije i eksperimentalnog filma. Ovde se možete više informisati o stanju evropske avangarde tog vremena, a pogledajte i kako izgleda ova zanimljiva knjiga.

– Vlado Martek, Manija za sonetima; Vlado Martek je član čuvene „Grupe šestorice“, a soneti su sastavljeni od reči, slika, fotografija, i drugih komadića svemira.

– Jens Bjørneboe, Trenutak slobode: Heligenberški rukopis; Jens Bjørneboe je najveće ime norveške književnosti posle Drugog svetskog rata. Ovo delo je deo trilogije „The history of Bestiality“ i se smatra za jednim od ključnih dela evropske književnosti.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone