POČINJE FILMSKI FESTIVAL „REZ NA BERLIN“

Art // 11.11.2015.
rez-breakfast-790

 

Drugo izdanje festivala u organizaciji Teorije koje Hoda (TKH) koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma, ove godine će se održati od 13. do 15. novembra pod nazivom „Rez na Berlin“.

Teorija koja Hoda je ovaj festival pokrenula prošle godine u saradnji sa Domom Omladine, a osnovna ideja je da svake godine u fokusu bude jedan od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora i autorki koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta. Cilj festivala je da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.

Ovogodišnje izdanje festivala će kroz radove četiri autora mlađe generacije opcrtati aktuelne tendencije na berlinskoj sceni eksperimentalnog filma. Ovo se nadovezuje na prethodno prethodno izdanje festivala, kada je predstavljen rad Heinza Emigholza, jednog od najznačajnijih autora iz Nemačke, koji je bio profesor i osnivač katedre za eksperimentalni film na Berlinskom Univerzitetu umetnosti (UdK). Autori Guillaume Cailleau, Cinéma Copains (Minze Tummescheit i Arne Hector), René Frölke i Lior Shamriz, svojim će filmovima i diskurzivnim intervencijama lokalnom kontekstu ponuditi nove načine razmišljanja o filmu koje karakterišu aktuelnu berlinsku scenu.

Tokom tri dana festivala će biti predstavljena neka od najznačajnijih ostvarenja ova četiri autora, kao što su „Laborat“ Guillaume-a Cailleau-a koji je prošlogodišnji dobitnik Srebrnog medveda za kratki film Berlinskog filmskog festivala, zatim kultni queer film Liora Shamriza „Japan Japan“ koji je premijerno prikazan na festivalu u Lokarnu, a zatim ga je glavni kustos MoMA-e u Njujorku proglasio jednim od 10 najboljih filmova 2007. godine. Tu su i filmovi umetničkog para Cinéma Copains čiji radovi se redovno mogu videti u okviru Berlinale Foruma, kao i najnoviji film Renéa Frölkea „Lepa opasnost“ (Le beau danger) koji je prikazan na najvećim festivalima autorskog i umetničkog filma širom sveta, kao što su Berlinale, FID Marseille, Međunarodni filmski festival u Torontu i Sao Paulu, itd. Pored projekcija filmova. biće organizovano i nekoliko diskurzivnih događaja, kao što su predstavljanje filmskog kolektiva LaborBerlin, kao i javni razgovori sa autorima koji će voditi filmski reditelji, aktivisti i teoretičari iz Beograda.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone