POETIKA KUTIJA: IZLOŽBA RADOVA MATHIASA KLOTZA

Art Inspiration // 07.10.2015.
g

 

Izložba „Poetika kutija“ na kojoj će biti predstavljeni radovi poznatog čileanskog arhitekte Mathiasa Klotza biće otvorena 9. oktobra u galeriji Kolektiv.

Mathias Klotz je jedan od najpoznatijih i najzanimljivijih predstavnika čileanske arhitekture. Ukorenjeni na geografskim posebnostima rodnog Čilea, područje koje je zbog svoje izolovanosti i slabog arhitektonskog nasleđa omogućilo mlađoj generaciji arhitekata da razvije sopstveni jezik utemeljen na tehničkim graditeljskim premisama u okviru ekonomskog preporoda Čilea posle svrgavanja Pinočeovog režima, ali najpre nastali iz intenzivnih istraživanja potreba korisnika, njegovi projekti skladan su primer komunikacije čoveka, kulture i prirode. Gradio je u Čileu, Argentini, Urugvaju, Španiji, Kini i Libanu i dobitnik je brojnih nagrada.
Mathias Klotz rođen je 1965. u Čileu. Diplomirao je arhitekturu 1990. na Katoličkom Univerzitetu u Čileu. Od 2001. do 2003. vodio je Visoku školu za Arhitekturu (la Escuela de Arquitectura) na Univerzitetu Diego Portales u Čileu, a od 2003. na istom Univerzitetu je dekan na Fakultetu za arhitekturu, umetnost i dizajn. Održao je brojna predavanja.
Nagrade (izbor): finalist nagrade Mies van der Rohe 1998., 2000.; Nagrada Borromini za najboljeg arhitektu mlađeg od 40 godina, Rim, 2001.; 3. mesto na Bijenalu u Miamiju, kuća Reutter, 2002.; 2. mesto na Bijenalu u Miamiju, Škola Altamira, 2002.; Green Good Design, kuća Stena, 2010. Najpoznatiji radovi: kuća Klotz, kuća Müller, kuća Reutter, škola Altamira, vinarija Las Niñas, Pabellón Suboficiales Solteros,  kuća Ponce, Infrastrukturni plan Univerziteta Diego Portales.

Izložba je realizovana u saradnji sa Orisom, a biće otvorena do 30. oktobra.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone