POL KAO JEDINA PREPREKA PROGRAMERKAMA

Innovation Tech // 24.02.2016.
1503-hopper

 

Studija iz 2015. godine je pokazala da su čak 92% programera muškarci, ali nova studija otkriva da je ovaj mali porocenat programerki bolji u svom poslu od muškaraca. Dokazano je da su kodovi koje su pisale žene mnogo češće odobravani i prihvatani u odnosu na one koji su pisali muškarci.

Istraživači sa Univerziteta u Severnoj Karolini su pratili ponašanje programera u GitHub-u, jednoj od najvećih online zajednica programera i web servisu na kom svaki programer može podeliti svoj izvorni kod i priče s ostatkom sveta. Istraživači su analizirali na koji način pol utiče na prihvatanje “pull request” kodova (kodova koji se pišu za tuđi projekat) na ovom web servisu. Ispostavilo se da kod koji je pisala programerka ima veće šanse da bude prihvaćen, ali samo ukoliko se ne zna da ga je pisala žena.

“Iznenađujuće je da naši rezultati pokazuju da unosi žena mnogo češće budu prihvaćeni nego unosi muškaraca”, objašnjavaju autori studije. “Ipak, kada je njihov pol vidljiv, mnogo češće su odbijane. Naši rezultati pokazuju da iako su žene na GitHub-u kompetentnije od muškaraca, prema njima i dalje postoje predrasude”. Drugim rečima, ukoliko ste žena na GitHub-u, najbolji način da vaš kod prođe jeste da tu činjenicu sakrijete.

Ovo nije preterano iznenađujuće. Mnoge studije su do sada pokazale da muškarci uvek imaju prednost u oblastima koje se smatraju „muškim“. Međutim, iako se programiranje smatra pretežno muškim poslom, ova studija pokazuje da kada se izbriše pol kao faktor, žene ipak prolaze bolje od muškaraca. Ovo je posebno interesantno s obzirom na tako mali procenat žena u informatici.

Istraživači su pokušali da pronađu objašnjenje ovakvih rezultata. Jedno od objašnjenja je da informatika kao sredina u kojoj dominiraju muškarci stvara mnogo manje programerki. Pretpostavlja se da se programerke obeshrabruju disproporcionalnom stopom odbijanja, ostavljajući u igri samo najbolje među njima. Drugo moguće objašnjenje je da žene prosto predlažu drugačiji tip rešenja – duža i utemeljenija rešenja, koja su zbog toga češće prihvatana.

Bez obzira na razlog koji stoji iza uspeha žena u programiranju, ova studija predstavlja čvrst dokaz da jedino što programerkama stoji na putu jeste njihov pol.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone