PORUKE FORUMA ZA DRUŠTVENI AKTIVIZAM

Focus // 01.02.2016.
vizual

 

U četvrtak 28. januara u novosadskom hotelu Masters održan je prvi Forum za društveni aktivizam. Tema ovog Foruma bila je „Ženska inicijativa za povezivanje, razmenu i afirmaciju društveno odgovornog delovanja“. U okviru dva panela, seniorskom i juniorskom koji predstavljaju spoj iskustva i novih nada, diskusije su vođene o širokom dijapazonu ženskog aktivizma, od organske poljoprivrede do javnih politika i joge.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erika Kuenne Leigh, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji

 

Okupljenima se obratila Erika Kuenne Leigh, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, pozdravivši ovu inicijativu: „Mi aplaudiramo vašem uspehu jer ste uspele da stvorite mrežu eksperata iz različitih oblasti po celoj Srbiji, što je veoma značajno za stvaranje mentorstva i definisanje šta uspeh predstavlja mlađoj generaciji žena. Ova mreža može da pokrene dijalog i da bude platforma za uključivanje i povezivanje žena i na taj način im pomogne da reše određene probleme na najbolji mogući način“.

Prvi panel je otvorila Prof Dr Branka Lazić, profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u penziji i kreatorka programa „Biobašta“. Rad profesorke Lazić posvećen je proizvodnom osamostaljivanju i osnaživanju žena u vojvođanskim seoskim sredinama kroz edukaciju o organskoj proizvodnji. Rezultati su, kaže profesorka Lazić, lako merljivi, žene samostalno uzgajaju i prodaju organske proizvode i poseduju znanja koja razmenjuju pružajući jedne drugima nezamenjivu podršku u daljem napretku.

„Efekti aktivizma nisu odmah vidljivi ni brzi, ali kada se vratite na istu grupu žena koju ste naučili jednoj veštini, videćete velike pomake i pozitivne promene. Projekat „Organska hrana – šansa za sve“ je primer liderstva koji je osnažio žene i dao im priliku da samostalno stvore mrežu razmene znanja i iskustava“, zaključuje Branka Lazić koja je u 2015. godini formirala devet seoskih ženskih akademija čiji su nosioci polaznice iz prethodnih godina.

Druga panelistkinja, dr. Spomenka Lazić, koordinatorka finansijkih poslova u JP Srbijagas, prisutnima je dala pogled na unutrašnje delovanje jednog velikog sistema, pokazavši ličnim primerom da je i u takvim sistemima moguće dati preduzetnički doprinos ili impuls koji može da menja širi kontekst. Dr. Lazić je naglasila važnost lične inicijative, preduzetništva, kreativnosti i konstantnog učenja i usavršavanja.

 

Tanja Stojšić, Prof Dr Marijana Pajvančić, Dr Spomenka Lazić, Marija Srdić

 

O pravnoj borbi za institucionalizaciju rodne ravnopravnosti govorila je Prof Dr Marijana Pajvanić izražavajući, na prvom mestu, da se dostignuti nivo prava ne može smanjivati. Put borbe kako bi se postignuto sačuvalo, ali i ostvarila veća prava, Prof Dr Pajvančić vidi u singergetskom odnosu ličnog angažmana žena u javnom i privatnom životu kao i interakciji između civilnog sektora i institucija.

„Suština je da se postojeće organizacije povežu i da deluju zajedno, to je ono čemu je služila Palićka inicijativa koja je povezivala žene iz različitih sektora na istim programskim principima. Ovo sada može biti jedan od načina na koji realizujemo ono što je na Paliću dogovoreno, a tema Palića je bila „Evropska perspektiva i razvojna perspektiva Srbije“. Dakle, nema razvoja ukoliko ženske koalicije u to ne budu uključene“, naglasila je profesorka Marijana Pajvančić za Breakfast magazin.

Prvi panel je zaokružilo izlaganje psihološkinje Tanje Stojšić koja ličnim primerom pokazuje snagu prevazilaženja prepreka. Angažovana u NVO „Ljubav, vera, nada“ koja se bavi uključivanjem ljudi sa mentalnim problemima u proces rada, i u NVO „Iz kruga“ čije se članice osnažuju vežbama joge i disanja, neposrednim izlaganjem je pokazala da bavljenje teškim preprekama i pitanjima ne mora da bude obojeno teškim emocijama.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dr Ana Pajvančić Cizelj, Višnja Baćanović, Dr Višnja Đorđić, Marija Srdić

 

Nakon pauze, mlađa generacija je preuzela govornička mesta. Višnja Baćanović, sociološkinja i samostalna konsultantkinja, dala je svež pogled na ženski pokret, solidarnost, diskriminaciju i definiciju ženskog uspeha. Osvrćići se na istoriju ženskog pokreta, Višnja Baćanović je zaključila da nove nade „mogu da menjaju termine, ali da treba da sačuvaju principe“, jer će „svaka od nas pre ili kasnije prepoznati rodne obrasce, jer rodne uloge oblikuju naše svakodnevno iskustvo. Svaka od nas može biti izložena diskriminaciji, čak i ako nam to ne izgleda tako na prvi pogled”.

Na pitanje koliko je važno da što veći broj uspešnih žena i žena iz javnog života učini žensko pitanje delom javnog govora, Višnja je istakla: „Jako je važno, ne samo zato što su one privilegovane. One treba da se trude da kreiraju bolje društvo za druge žene koje dolaze posle njih, da im utiru put. Jako je važno da se one angažuju, jer žene zapravo drugačije vide stvari i mogu da menjaju institucije i zatečene obrasce. To je važno i za njih, jer one zapravo zbog te diskriminacije koja postoji nikad neće biti pravi deo muškog establišmenta. One moraju da jačaju sebe kroz te mreže, jer mnogo je lakše ako nas je puno nego kada nas je malo.“

 

Mr Maja Sedlarević, Dr Ana Pajvančić Cizelj, Višnja Baćanović, Dr Višnja Đorđić, Marija Srdić

 

Po reakcijama publike na prezentaciju naredne panelistkinje Dr Višnje Đorđić, profesorke na Fakultetu za fizičku kulturu, sport jeste tema iako je statistika u ovoj oblasti na strani muškaraca.

Interesantnu temu neprilagođenosti urbanih sredina i planova potrebama ženskih stanovnika izlagala je Dr Ana Pajvančić Cizelj. Navodeći pozitivan domaći primer novosadskog kluba za mame „Mamarijum“, zaključila je da „zvanične državne institucije moraju da prepoznaju građanske inicijative poput ove i uključe ih u urbanističke planove“.

Za kraj inspirativnih diskusija, iskustvo iz četiri poslanička mandata u Skupštini AP Vojvodine prenela je Mr Maja Sedlarević, opisujući 15 godina dug politički staž i složenost položaja žena u politici.

Snimak Foruma možete pogledati na ovom linku.

 

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone