Potvrđeno: Tečna voda na Marsu

Focus Innovation Science // 30.09.2015.
15-195_perspective_2

 

Nakon brojnih spekulacija, NASA je u ponedeljak potvrdila da je na Marsu otkrivena tečna voda. Naučnici su uočili tamne brazde na kraterima Marsa koji se formiraju u letnjim mesecima, a nestaju kada na Marsu temperatura počne da opada. Slike koje je iz orbite Marsa napravila letelica Mars Reconnaisance Orbiter su potvrdile da kanjonima, strmim liticama i kraterima Marsa u letnjim mesecima teče slana voda. Prisustvo tečne vode na Marsu ima astrobiološke, geološke i hidrološke implikacije i može da promeni budućnost ljudskog istraživanja svemira.

Saznanja koja su objavljena u ponedeljak datiraju još iz 2010. godine, kada je student Lujendra Ojha uočio ove tamne brazde i zajedno sa timom naučnika objavio studiju u časopisu Science navodeći da postoji mogućnost da je ove brazde napravila voda. Ekstrahovanjem spektralnih informacija koje je obezbedio instrument CRISM iz Mars Reconnaisance Orbitera, naučnici su sada utvrdili da so na Marsu ima vodene molekule koji se smenjuju u svojim kristalnim strukturama, što potvrđuje prisustvo tečne vode. Naučnici još uvek nisu sigurni odakle ova voda dolazi, ali neke pretpostavke su da bi mogla da izvire iz podzemnih ledenih i slanih izdana ili da se kondenzuje iz tanke atmosfere Marsa. Naučnik Alfred Makiven je na konferenciji za štampu istakao da je voda na Marsu mnogo slanija od ove na Zemlji, što joj omogućava da na mnogo nižim temperaturama ostane u tečnom stanju.

Ovo predstavlja istorijsko otkriće za nauku i povećava mogućnost da Mars može da pordži život, pa možda čak i ljudski – ukoliko Zemljani smisle način kako da ovu planetu kolonizuju. NASA planira da na Mars 2020. godine pošalje rover koji će nositi instrument koji će računati koliko resursa za život ima na Marsu i koliko bi astronautima moglo da bude lako ili teško da žive tamo. Ipak postoji i opasnost da se prilikom istraživanja Marsa njegova sredina zagadi mikroorganizmima koje su istraživači nehotice doneli sa sobom sa Zemlje.

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone