POVRATAK KULTNE SUPER 8 KAMERE

Innovation Tech // 08.01.2016.
super8_pressReleaseImage

 

Na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, Kodak je najavio ponovno lansiranje kultne Super 8 kamere. U sklopu svoje Super 8 Revival inicijative, Kodak je predstavio rani prototip nove kamere koji kombinuje klasične odlike originala sa dodatnom digitalnom funkcionalnošću.

Kompanija je nedavno proslavila 50 godina od proizvodnje Super 8 filma, a Super 8 Revival inicijativa ima za cilja da ovu kameru stavi u ruke „nove generacije filmadžija“, ali i da „zadovolji potrebe vrhunskih režisera, nezavisnih filmadžija i svih onih koji cene pravljenje filmova“. Ova inicijativa uključuje proizvodnju različitih kamera, servise za razvijanje filma, alatke za post-produkciju i mnogo više. Kako je istakao direktor kompanije Džef Klark, „u pitanju je ceo jedan ekosistem za film“. Oživljavanjem svoje Super 8 kamere nakon 30 godina, Kodak želi da istakne važnu ulogu filma u budućnosti stvaranja profesionalnih i amaterskih filmova.

Kao jedna od prvih kompanija koja je prepoznala vrednost industrijskog dizajna, Kodak je ostvario saradnju sa dizajnerom Ivs Behar kako bi novi dizajn Super 8 kamere bio u skladu sa izgledom i osećajem originalne kamere predstavljene 1965. godine, ali sa dodatkom modernog senzibiliteta. Kako je naveo Behar, „film je od velike važnosti i nezamenljiv je digitalnim“. Ograničena serija ove kamere će biti lansirana tokom godine po ceni od 400-750$, a jeftiniji model će biti predstavljen 2017. godine.

 

 

Ova vest je dobila ogromnu podršku velikih holivudskih imena poput Kventina Tarantina, Kristofera Nolana, Stivena Spilberga i Stiva MekKvina, od kojih je većina svoju karijeru započela upravo sa ovom kamerom. Stiv MekKvin je istakao „upravo me je ova kamera naučila kako da pravim filmove, koliko vredna slika može da bude…i na kraju krajeva koliko je film divna stvar“. Stiven Spilberg je naveo da je za njega „8mm predstavljao početak svega“ i dodao „kada pomislim na 8mm, pomislim na filmove“. „Oduvek sam verovao u magiju filmova, a za mene je ta magija povezana upravo sa filmom kao medijem“, zaključio je Kventin Tarantino.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone