POVRATAK KULTNIH SPORTSKIH BRENDOVA

Inspiration // 17.11.2015.
Fila
FILA SS16 Throwback Collection

 

Oživljavanje mode 90tih već nekoliko godina dominira modnim pejzažem. Čini se da se dizajneri sve više vraćaju odeći koja je definisala njihovu mladost, a sportski brendovi oživljavaju svoju bogatu istoriju. Već duže vreme su opet dominantne jarke boje, color-blocking, upadljivi logotipi, širi krojevi, kao i rast popularnosti sportske odeće poput trenerki i retro patika. Kao deo ovog trenda, nekada zaboravljeni kultni sportski brendovi pokušavaju da se vrate u mejnstrim oslanjajući se na svoju staru slavu.

FILA, italijanski sportski brend sa tradicijom dugom 104 godine, oživeo je svoju nostalgičnu sportsku opremu oslanjajući se na svoje bogato nasleđe ulične kulture. Nedavno je predstavljena SS16 Throwback kolekcija, ponovo su lansirani neki kultni modeli patika i ostvaren je niz ekskluzivnih saradnji poput one sa brendom Burn Rubber.

 

Grab this @FILAUSA Zip Hoody from the FW2015 collection now! Available now in Oatmeal Heather (seen above), Black, Chinese Red, and Peacoat. | Click the link in our bio to shop now.

A photo posted by FILA (@filausa) on

 

Britanski brend Umbro, koji je trenutno u vlasništvu Nike-a, nedavno je opet lansirao svoje kultne patike za fudbal i opremu za trening nadovezujući se na raniju saradnju sa skejt brendom Pallace. Umbro Pro Training kolekcija kombinuje široke dukseve i trenerke sa fudbalskim topovima karakterističnih šara po uzoru na England kits modele iz 90tih.  

 

@officialbonkaz rocking some Umbro Pro Training ・・・ 🍪

A photo posted by @umbro on

 

Italijanski brend Diadora je predstavio novu liniju patika koja je rezultat nekoliko značajnih saradnji. Sa odmerenim i savremenim koloritom i visokim kvalitetom izrade, ove patike su odličan način da se nekada zaboravljeni brend vrati u modni pejzaž na velika vrata.

 

@ronniefieg x Diadora RF7000 ‘Primo’ 1⃣|| Release: 23.10.2015 at both @kithnyc at 11AM EST locations and at @slamjammilano at 5PM CET || Learn more at www.diadora.com #Diadora #DiadoraSportswear #DiadoraV7000 #RF7000 #V7000 #RF

A photo posted by Diadora (@diadoraofficial) on

 

Champion je takođe napravio bombastičan povratak sa svojim kultnim duksevima, obskurnim modelima patika poput Ewing Athletic i LA Gear, i kontinuiranom saradnjom sa brendom Supreme.  

 

Soraya Jansen by Rebecca Naen & Hayley McCarthy for The Daily Street 💙 @beccanaen @dotsndrops @jorayasansen @thedailystreet A photo posted by Champion EU (@championeu_) on

 

S obzirom na trend oživljavanja 90ih i nasleđe koje ovi brendovi imaju, njihov povratak nije nikakvo iznenađenje. Iako je zanimljivo videti nove linije ovih zaboravljenih kultnih brendova, postavlja se pitanje koliko je njihov povratak održiv na duže staze. Kako je sportska oprema evoluirala upotrebom savremene tehnologije i specijalnih tkanina, nostalgični materijali i stara slava ovih brendova neće biti dovoljni kako bi se ova popularnost održala. Kada modna industrija prevaziđe trend 90tih, pitanje da li će na prezasićenom sportskom tržištu kojim trenutno dominira Nike, i dalje postojati prostor za njih.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone