PREDAVANJE DŽUDIT BATLER U DVORANI KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

Focus // 19.11.2015.
judith-butler-2009-1

 

Predavanje Džudit Balter, profesorke Univerziteta Berkli i jedne od najznačajnijih savremenih filozofkinja i teoretičarki roda, biće održano u petak 20. novembra od 19h u Dvorani kulturnog centra Beograda, u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda. Predavanje „Ranjivost/Otpor“ će biti prevođeno na srpski jezik i moderiraće ga Adriana Zaharijević sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

U subotu 21. novembra od 16 do 19h biće organizovan i seminar posvećen najnovijoj knjizi Džudit Batler, Prema performativnoj teoriji okupljanja. Uvodnu reč daće Sanja Milutinović Bojanić i Džudit Batler, a o knjizi će razgovarati Athena Athanasiou, Adriana Zaharijević, Biljana Kašić, Brigita Miloš, Daša Duhaček, Eric Fassin, Erzebet Barat, Igor Štiks, Jasmina Husanović, Jelena Vasiljević, Katarina Lončarević, Nikola Petković, Petar Bojanić i Vedran Džihić.

Džudit Batler (Judith Butler) je američka filozofkinja i teoretičarka roda čije je delo ostavilo dubok trag na političku filozofiju, etiku i na polja feminističke, kvir i književne teorije. Njena teorija performativnosti roda koju je razvijala tokom devedesetih godina, našla je široku primenu u disciplinama koje se protežu od lingvistike do studija filma. Pored brojnih tekstova, na srpski jezik su prevedene njene knjige „Tela koja nešto znače“, „Nevolja s rodom“, „Psihički život moći: teorije pokoravanja“ i „Antigonin zahtev“, a njene teorije primenjuju se uveliko na različitim univerzitetima u Srbiji. Danas spada u najveće žive filozofe, a poznata je i po svom jasnom i otvorenom političkom aktivizmu. Dobila je nagradu „Theodor Adorno“ 2012. godine.

Predavanje i seminar o knjizi Džudit Batler održavaju se u okviru programa treće međunarodne konferencije Grupe za studije angažovanosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju „Kako delovati zajedno: od kolektivnog angažmana do protesta“.

Konferencija koja će se održati od 19. do 21. novembra, okupiće preko 70 domaćih i stranih izlagača koji će razmatrati različite fenomene kolektivnog angažmana, od Arapskog proleća, preko Occupy pokreta do najaktuelnijih planetarno rasprostranjenih protesta protiv mera štednje, u kontekstu socioloških i filozofskih tradicija mišljenja o delovanju. Konferencija bi trebalo da podstakne rasprave o aktuelnim protestima i političkoj performativnosti, o čemu sugestivno govori najnovija knjiga Džudit Batler „Prema performativnoj teoriji okupljanja“. Između ostalih, biće razmatrana i pitanja o tome da li ugroženost i „ugrožena tela“ postaju dominantna snaga protesta, kako tvrdi Džudit Batler.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone