PREDSTAVLJANJE SAVREMENE FOTOGRAFIJE SRBIJE U PARIZU

Art // 25.11.2015.
Nove razglednice Beograda _89Belgrade Raw

 

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, od 19. novembra do 12. decembra će biti predstavljena savremena fotografska scena Srbije kroz tri izložbe i predavanje objedinjene pod zajedničkim nazivom „Serbie: photo“. Projekat ima za cilj da pruži uvid u aktuelne inicijative i “prostore” koji se bave fotografijom kao medijem, kao i mapiranje i afirmaciju fotografskih praksi koje su deo vibrantne savremene srpske umetničke scene.

 

 

Izložba “Nove razglednice Beograda” je nastala u saradnji kolektiva Belgrade Raw i Tačke komunikacije, a predstavlja fotografije i audio snimke nastale u okviru kolaborativnog projekta Zvučna mapa Beograda. Fotografije i zvučna atmosfera grada Beograda uvode posetioce u nove i alternativne narative društvene istorije i savremene svakodnevice grada koje često ostaju izvan zvaničnih turističkih tačaka.

 

plakat_umetnost kroz objektiv

 

Postavka NOVE akademije umetnosti pod nazivom “Fokus – umetnost kroz objektiv”, predstavlja radove umetnika-fotografa čiji je rad i/ili školovanje usko povezano sa studijama fotografije NOVE akademije umetnosti iz Beograda i obrazovnog rada Milana Aleksića. Tretiranjem fotografije kao kulturološkog delovanja, odnosno, tretiranjem kulture i društva kao medija/materijala i teme unutar fotografske prakse, izložba predstavlja radove Mihaila Vasiljevića, Gorana Gocića, Stefane Savić, Ivana Petrovića, Tijane Pakić Feterman, Milana Aleksića i Vesne Mićović.

 

plakat_dislokacije

 

Treća izložba u sklopu projekta „Serbie: photo“, pod nazivom “Dislokacije: fotografska kolonija u Orlovatu” nastala je na inicijativu udruženja Kulturna periferija i kustoskog dua „Maramaida“ koji čine Maida Gruden i Mara Prohaska Marković, a predstavlja radove nastale na prvoj fotografskoj koloniji u selu Orlovat 2014. godine. Prikazani su radovi Aleksandrije Ajduković, Nine Todorović, Stefana Savića, Mihaila Vasiljevića, Gorana Micevskog, Denisa Jeremića i Ivana Petrovića. Integrišući svoju fotografsku praksu unutar seoskog konteksta – sa direktnom vezom sa lokalnim stanovništvom – radovi fotografa-umetnika predstavljaju različita istraživanja unutar dokumentarnog zapisa, arhivskog predmeta i/ili teorije vizuelne percepcije, ukazujući tako na moć i potencijal fotografije kao komunikativnog sredstva.

 

plakat_rekonstrukcija fotografske slike 3

 

Prezentacija budućeg izložbenog projekta pod nazivom “Re-konstrukcija fotografske slike 3” Andree Palašti i Tatjane Vukelić ispred udruženja Interkultivator, prezentovana je 20. novembra, a bila je posvećena (jednom mogućem) pregledu fotografske scene u Srbiji, odnosno, uže novosadske scene.  Markirane su pojedinačne tendencije i ukazano je na poziciju fotografije od kraja pedesetih godina XX veka, sa izrazitim fokusom na savremenu umetničku praksu. Predstavljeni su radovi Bore Vitorca i Dragoljuba Pavlova (Dei leči), Bogdanke Poznanović, Jožefa Išpanoviča, Petra Mirkovića, Darije Medić, Tijane Luković, Slobodana Stošića, Mie Ćuk, Aleksandra Ramadanovića, Tijane Luković, kolektiva A3 Formati i Rine Vukobratović. Projekat “Re-konstrukcija fotografske slike” predstavlja inicijativu o seriji izložbi, koja se bavi istraživanjem prostora fotografije i različitih načina pristupa mediju. Inicijativa o seriji izložbi, nastala je iz potrebe za saradnjom i samoorganizacijom umetnika iz (približno) iste generacije i konteksta (obrazovnog sistema – Akademije umetnosti u Novom Sadu), sa ciljem pokretanja jedne specifične – lokalne – platforme koja za svoj fokus uzima mapiranje, prepoznavanje, analizu, i raspravu o pojedinačnim praksama i/ili ekscesima umetnika-fotografa i umetnika koji koriste fotografiju kao medij. Posebna pažnja bila je posvećena umetnicima koji su izlagali na prvoj izložbi pod nazivom “CLOSE-UP&BLOW-UP: Re-konstrukcija fotografske slike” održane u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, kao i izložbi “Re-konstrukcija fotografske slike II” koja je predstavljena u galeriji U10 u Beogradu 2013. godine.

 

 

Sve tri izložbe i prezentaciju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

Autorka: Andrea Palašti

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone