PREMIJERA MONOOPERE “LJUDSKI GLAS” U BITEF TEATRU

Art // 18.12.2015.
IMG_3084

 

Opera “Ljudski glas” (La Voix humaine) Fransisa Pulanka po istoimenoj monooperi Žana Koktoa, biće premijerno izvedena 22. decembra na sceni Bitef teatra. Režiju monoopere u jednom činu potpisuje Sofija Perović, a temu ljubavne patnje prožete modernim tehnologijama dočaraće sopran Vesne Aćimović.

Beogradska publika će imati retku priliku da vidi neobično delo napisano samo za jedan glas. Opera je zasnovana na istoimenoj monodrami Žana Koktoa iz 1928. godine, koja je premijerno izvedena 1930. godine. Koktoova monodrama i Pulankova opera napisane su u formi telefonskog razgovora ostavljene žene sa svojim bivšim ljubavnikom, dakle dijaloga od kog je publici predstavljen samo jedan glas.

Sopran Vesne Aćimović uz klavirsku podršku Milice Ilić, dočaraće publici patnje napuštene i omalovažene žene i psihološku torturu koju je telefon kao novi izum modernog doba uneo u ljudske živote. Danas, kada svako zna barem jednu osobu za koju je mobilni telefon “produžetak tela”, a većini radno i slobodno vreme protiče uz neizostavnu tehnologiju, idealan je trenutak da se ova opera postavi na scenu.

 

IMG_3075

 

Vesna Aćimović će morati da odgovori na izazov jedinog protagoniste i nosioca netipične fabule. Ipak, zavidna muzička karijera predstavljaće joj snažan oslonac –  2002. godine diplomirala je sa najvišom ocenom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai. Tokom 2015. godine uspešno je okončala i doktorske studije, ostavljajući iza sebe brojne nagrade osvojene tokom školovanja. Angažovana je kao muzički pedagog, profesor i solista.

Rediteljka Sofija Petrović želi da “ovom postavkom oda omaž brojnim talentima i interesovanjima Žana Koktoa koji je, kao jedan od najsvestranijih umetnika 20. veka (pesnik, scenarista, sineasta, slikar, scenograf, reditelj i pisac) režirao i radio scenografiju za prvu premijeru opere “Ljudski glas”.

Sledeće izvođenje ovog remek-dela muzičkog i scenskog modernizma zakazano je za 24. decembar.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone