RADIO I TV TREZOR ZORANA SIMJANOVIĆA

Art Inspiration // 07.11.2015.
za biografiju

 

Zoran Simjanović, kompozitor koji je komponovao gotovo svu filmsku i televizijsku muziku uz koju smo odrastali, izdao je komplet od 13 diskova svog televizijskog i radijskog opusa pod nazivom “Radio i TV trezor Zorana Simjanovića”.

U okviru ovog Trezora je izdvojeno 13 sati Simjanovićevog televizijskog i radijskog opusa: od špica za dnevnik i raznih TV emisija, preko TV drama, serija poput “Grlom u jagode” i “Petrijinog venca”, reklama, kratkih i crtanih filmova, do raznih songova, festivalskih pesama i spotova. U ovom kompletu se nalazi i Simjanovićeva “Simfonija novih ideja” koja je podeljena po stavovima, a svaki stav je dobio svoje mesto na zasebnom disku. Zoran Simjanović je započeo rad na ovom Trezoru početkom 2011. godine u cilju da se ova kultna muzička dela spasu od propasti i zaborava. Kako sam ističe, prikupljanje, sortiranje i digitalizovanje ovih dela koje je napravio tokom 40 godina svoje karijere, bio je obiman posao.

“Prvo sam lagano skupljao ono što imam pa zatim pokušavao da se prisetim svega što sam napravio, a sa obzirom na mnogo sati muzike možete da zamislite da nije bilo lako srediti, digitalizovati, a onda – najteže – odreći se nekih stvari. Ni sam nisam bio svestan šta sam sve napravio. Tek sam skupljanjem traka i ozbiljnom analizom uspeo da rekonstruišem dela. Normalno, neke stvari nisam mogao da nađem. Iako sam na samom početku konstatovao da se originalne trake ne smeju ispuštati iz ruku, ponekad sam jednostavno pogrešno imao poverenja u neke ljude i davao im trake da ih presnime, a oni ih nikad nisu vratili, tako da sam imao muke da iz postojećih dela (ako nisu obrisana) skinem, digitalizujem i pripremim muziku za ovu zbirku. Opet, normalno, većina video materijala je obrisana pa sam koristeći VHS kasete, kasete i razne nosače zvuka, a uz pomoć mog snimatelja Zorana Uzelca, uspeo da snimke dovedem u stanje da mogu da se stave na CD.”

Autorka emisije Trezor Ana Milićević je o ovom izdanju napisala: “Slušajući ovu muziku sakupljenu na jednom mestu, osećate slojeve muzičkog i životnog iskustva samog kompozitora, čujete dečje pesmice (reklama za keks Soko Štark i Čiča Glišu, emisija Čik pogodi), Mocartove sonatine koje je svirao u detinjstvu, ritmove rokenrola i bluza uz koje je odrastao (Ne tako davno, Grešnica, Kako nabaviti kola), polifoniju (Mandat pisaće mašine), politonalnost i muzički eksperiment kao deo iskustva akademskog muzičara (Maljević, Neobičan san), sintetičke zvuke savremenih instumenata kombinovane sa melodijom odsviranom na listu, violini, fruli, usnoj harmonici ili jednostavno odzviždanu. Osećate slobodu umetnika da se igra zvukom, ritmom i melodijom.”

Zoran Simjanović je započeo saradnju sa televizijama još ranih šezdesetih godina kao roker i član benda Elipse, a zatim i kao kompozitor. Nakon staža muzičkog saradnika i urednika na TVB, Simjanović je shvatio da mu je mnogo jednostavnije da napiše muziku za neki prilog ili emisiju, nego da sa slikom uklapa već postojeće kompozicije. Tako je usledio vrtoglavi uspeh kompozitora koji je stvorio veliki broj najrazličitijih manjih ili većih dela primenjene muzike u svim mogućim oblicima, od filmske i pozorišne, preko televizijske i radijske, do animirane produkcije.

Komplet je izdao Multimedia Records uz podršku SOKOJ-a.

 

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone