RADNA TEMPERATURA USPEHA

Inspiration // 20.10.2015.
person-731495_1920

Koliko god poželjan, uspeh je veoma krhka i potencijalno opasna stvar . Uspešnost dovodi do zadovoljstva postignutim i lažnog osećaja sigurnosti. Zbog toga se i kaže kako je ostvariti uspeh uglavnom jednostavnije od njegovog održavanja.

Činjenica je da svako ostvaruje uspeh u mnoštvu stvari: vežbanju, regulaciji ishrane, na poslovnom i emotivnom planu, u održavanju i unapređivanju određenog svetonazora. Ono što se uglavnom ne postiže je zadržavanje tog uspeha. Dolazi do gubitka usmerenosti i osoba se „najednom“ razrogačenih očiju i otvorenih usta pita šta se to, zaboga, desilo? Najčešće joj se nije desilo ništa veliko niti inherentno loše – jednostavno je prestala da sprovodi ono što je dovelo početnog uspeha.

Važno je razumeti da se nikada zaista ne dospeva negde – i to je to, taj položaj je osvojen – i neko je uspešan. Takva pretpostavka, kao i popularna “učenja” koja je podstiču su velika, ogromna laž. Znatno bliže istini je razmišljati o uspehu kao o nečemu što se ne može posedovati, već samo iznajmljivati. A najamnina za uspeh dospeva na naplatu svakog božijeg dana. I na odmorima, i tokom vikenda, i tokom praznika.

Uprkos tome što se čini da je dostizanje određenog nivoa uspeha samo po sebi nagrada, to često nije slučaj. Nekadašnji uspeh se, ostvarenjem, pretvara u nešto uobičajeno. I, mada osoba prepoznaje njegovu vrednost, on joj jednostavno više ne znači mnogo. To se, bez razlike, dešava svakome. Kako izaći na kraj s tim? Savet koji je proveren i potvrđen – iskovan i prekaljen u praksi – je ponovo krajnje jednostavan.

 

Autor: Momir Iseni, XTNsity

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone