Razlike u platama među polovima

Focus // 04.04.2016.
13305213823_c8ae9596d8_k
Foto: Kirill Kotov

Položaj žena u Srbiji je u znatnom zaostatku u odnosu na celu Evropu, dok je razlika između zarade žena i muškaraca pristuna u svim Evropskim državama.

Po podacima Eurostata, žene u Evropskoj uniji zarađuju u proseku 16,1 odsto manje od muškaraca, te razlike variraju u zavisnosti od zemlje, pa recimo u Sloveniji i na Malti razlika zarade iznosi do 5 odsto, dok je u zemljama poput Estonije, Austrije, Češke, Nemačke i Slovačke razlika je i do 20 odsto.

Žene, bez obzira na to da li imaju decu ili ne, češće rade s nepunim radnim vremenom, a razlika na tom planu u odnosu na muškarce drastično se povećava s brojem dece. U odnosu na prošlu godinu, broj zaposlenih i zarada kod žena u Nemačkoj se povećala za jedan procenat, ali je još uvek ispod evropskog standarda. Dok su žene u Srbiji daleko od svojih koleginica u mnogim evropskim državama i po ceni radnog sata i po zaradama, one ne samo da imaju manje plate od muškaraca već ne mogu ni da sanjaju zaradu koje dobijaju žene u mnogim evropskim državama.

Naime, ako je zarada žena u Nemačkoj, 16,2 evra po satu, bez oporezivanja, žene u Srbiji rade za manje od evra na sat jer je minimalna cena radnog sata 121 dinar. To znači da žene u Srbiji, ukoliko imaju sreće da dobijaju minimalac, dnevno zarade 968 dinara za osam sati rada. To je pak osam evra. U isto vreme, žene u Nemačkoj za osmočasovno radno vreme zarade 129 evra, odnosno 120 evra više od radnica u Srbiji.

Izvor: bizlife

Podeli sa prijateljima: Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone